I Zapadni Balkan u EU

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Zapadni Balkan u EU

Beogradska Konferencija odbora za evropske integracije parlamenata zemalja jugoistočne Evrope usvojila rezoluciju kojom se poziva EU da podrži proces proširenja na Zapadni Balkan.

Učesnici Konferencije odbora za evropske integracije parlamenata zemalja jugoistočne Evrope usvojili su u Beogradu rezoluciju kojom su pozvali Evropsku uniju da i dalje ohrabruje i podržava proces proširenja na prostoru Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkana.

"Takav pristup će imati na bezbednost i stabilnost regiona jugoistočne Evrope, ali i cele Evrope. Buduća proširenja Unije treba da se dogode prema utvrđenom kriterijumu, bez odlaganja, i svaka država bi trebalo da se posmatra inidividualno, prema sopstvenom napretku koji je ostvatrila", navodi se u rezoluciji.

Učesnici beogradske Konferencije pozdravili su preporuku Evropske komisije i Saveta ministara za viznu liberalizaciju za one zemlje koje su ispunile kriterijume postavljene u mapi puta, kao i ratifikaciju Lisabonskog sporazuma i reformu institucija Unije.

Na dvodnevnoj konferenciji, pored članova Odbora republičkog parlamenta za evropske integracije, učestvovali su i parlamentarci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Bugarske, Estonije, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Holandije, Velike Britanije i Finske.

Napredak Srbije na putu ka EU

Prethodno je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta predložio parlamentu da se izjasni o rezoluciji kojom se pokazuje da je Srbija "posvećena ostvarivanju napretka na putu ka Evropskoj uniji".

U rezoluciji se ukazuje na napredak Beograda, a posebno u jednostranoj primeni Sporazuma. 

U tekstu rezolucije se navodi da Srbija i budući kandidati treba da sprovedu reforme na putu ka EU u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, sloboda govora, odnos prema etničkim manjinama i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

O rezoluciji o strategiji proširenja Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, Island i Tursku, čiji je nacrt sačinio član Everopskog parlamenta Gabrijele Albertini, raspravljaće se na plenarnoj sednici u sredu, dok će glasanje biti održano 26. novembra.

Parlament je, takođe, potvrdio svoje zalaganje za politiku proširenja, "jednu od najuspešnijih mera EU", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Korupcija i organizovani kriminal "koče" integracije

Članovi Evropskog parlamenta pozdravili su napredak koje su zemlje u regionu postigle, ali i upozorili da se neke od njih i dalje suočavaju s problemom organizovanog kriminala i korupcije.

Kada je reč o slobodi izražavanja, u rezoluciji se navodi da su za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku prioriteti sloboda štampe i njenu nezavisnost od politike.

Među kriterijumima koje sve zemlje Zapadnog Balkana treba da ispune, navedena je i potpuna saradnja sa Haškim tribunalom i poboljšanje položaja etničkih manjina.

Evropski savet, kako se ističe, trebalo bi da bez odlaganja ratifikuje Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji sa Haškim tribunalom, ali i kritikovali vlasti u Beogradu zbog poziva kosovskim Srbima da ne izađu na izbore u pokrajini.

Srpske vlasti, takođe, bi trebalo da pojačaju saradnju sa Euleksom, naročito na severu Kosova, dodaje se u rezoluciji.

Poslanici Evropskog parlamenta zabrinuti su zbog nestabilne političke situacije u BiH i nerazumevanja između vlasti Federacije BiH i Republike Srpske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.