I EU pazari kod nas

Izvor: B92, 14.Apr.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I EU pazari kod nas

Beograd -- Pogranična opština Dimitrovgrad svoj napredak vezuje i za Bugarsku, prenosi RTS.

Zasad manje kroz investicije iz najistočnije članice EU, a više kroz pazar koji njeni žitelji naprave u prodavnicama, kafana i hotelima Dimitrovgrada.

Iako najsiromašniji članovi Evropske unije, Bugari su za doček 2014. već zakupili sva hotelska mesta u Prolom banji. Osim provoda, boravak u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susedi koriste i za kupovinu životnih namirnica koje su kod nas jeftinije. Otuda se u Dimitrovgradu, koji je najbliži granici, nadaju boljim danima.

U glavnoj ulici u Dimitrovgradu, od nedavno je pet menjačnica. Najtreženija valuta su, dinari. U trgovinama svega. Kupci iz Bugarske najviše traže šećer, sredstva za higijenu i meso, jer su, kako tvrde, sigurni da nije genetski modifikovano.

"Ovde je meso jeftinije, a i lepše je. Zato pazarimo dva puta mesečno. I ne samo meso, nego i kiselo mleko, kajmak, suhomesnate proizvode", kaže Dimitar Ilijev iz Sofije.

Prema rečima mesara Slave Stojčeva, uglavnom pazari bugarska elita jer je za njih jeftino i kvalitetno.

I hotel u centru grada dobro radi. Dugo je bio u stečaju. Sada ima 30 radnika, koji mesečno ugoste više od 1.000 gostiju iz susedne Bugarske.

"Gde su oni našli računicu ne znam, ali mi imamo računicu. Kafa je 50 dinara, a može da se ruča za nekih 500, 600 dinara što je pet, šest evra", kaže Ivica Istatkov, zakupac hotela.

Granica ka susednoj Bugarskoj, odnosno EU i Koridor 10 prednosti su žitelja Dimitrovgrada.

U toj opštini živi 10 i po hiljada stanovnika, a njih hiljadu i petsto je bez posla. Uglavnom se živi od trgovine, sitne proizvodnje, ali i posla na budućem auto-putu.

Na Koridoru 10 angažovano je oko 200 ljudi iz kraja, koji mesečno zarađuju do 40.000 dinara. U Dimtrovgradu koji je 50 kilometara od Sofije, za potencijalne investitore spremne su dve industrijske zone.

"To su mala preduzeća sa malim brojem zaposlenih, ali je inicijalni kapital došao iz Bugarske i oni su našli poslovnu logiku da ovde ulažu", kaže Saša Mančev iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Dimitrovgradu.

Dobru zaradu u Dimitrovgradu očekuju od prvomajskih praznika. Rafovi će biti puni robe, jer su turističke agencije iz Bugarske rezervisale skoro sve smeštajne kapacitete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.