I Bugarska protiv članstva Makedonije EU

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Bugarska protiv članstva Makedonije EU

Skoplje mora da "okonča svoju antibugarsku kampanju", kaže bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, navodeći da njegova zemlja ne može da "dodeli sertifikat EU" aktivnostima lidera u Skoplju koji sistematski primenjuju ideologiju mržnje prema Bugarskoj.

Bugarska je zauzela tvrđi stav u vezi sa mogućim ulaskom svog suseda Makedonije u Evropsku uniju.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao, tokom posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Sofiji, da njegova zemlja ne može da "dodeli sertifikat EU" aktivnostima lidera u Skoplju koji sistematski primenjuju ideologiju mržnje prema Bugarskoj.

Plevnijev je pozvao Skoplje da "okonča svoju antibugarsku kampanju" i prekine sa, kako je rekao, "sklonosti ka jednostranoj intepretaciji istorije na izrazito nacionalistički način".

Bugarska je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom posle raspada Jugoslavije 1991. godine, ali se dve države spore oko interpretacije značajnih perioda svoje istorije od Srednjeg veka.

Šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov rekao je da Makedonija "treba da zadovolji zahteve EU u pogledu dobrih odnosa sa svojim susedima kako bi se pridružila evropskoj porodici".

File je izrazio uverenje da dve države mogu da reše sva otvorena pitanja kroz konstruktivni dijalog i međusobno razumevanje.

Nastojanja Makedonije da postane članica EU blokira Grčka zbog spora oko imena bivše jugoslovenske republike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarska protiv članstva Makedonije u EU

Izvor: RTS, 01.Nov.2012

Skoplje mora da "okonča svoju antibugarsku kampanju", kaže bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, navodeći da njegova zemlja ne može da "dodeli sertifikat EU" aktivnostima lidera u Skoplju koji sistematski primenjuju ideologiju mržnje prema Bugarskoj...Bugarska je zauzela tvrđi stav u vezi sa mogućim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.