Hrvatskoj zbog Oluje zabraniti u EU

Izvor: B92, 04.Avg.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskoj zbog Oluje zabraniti u EU

Beograd -- Lider JS Dragan Marković smatra da EU treba da zabrani Hrvatskoj da slavi akciju "Oluja", jer se radi o nezapamćenom genocidu posle Drugog svetskog rata.

On dodaje i da zbog toga takođe treba da im se zabrani ulazak u EU.

Marković je rekao da u EU postoje dvostruki aršini kada je u pitanju priključenje Uniji i da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za Hrvatsku.

Lider JS je istovremeno podržao inicijativu izbegličkih udruženja da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u Srbiji podigne spomenik "Oluja" i da svaki evropski državnik treba da, kada dođe u Beograd, obiđe taj spomenik i da predstavnici Srbije kažu da je Srbije doživela i genocid i etničko čišćenje.

"Gledao sam izveštaj hrvatskih državnika koji slave i ne stide se za nešto što je najveći zločin svih vremena", kazao je Marković.

Predsednik poslaničke grupe SPS Branko Ružić istakao je da je vreme da EU zauzme stav o akciji "Oluja" i preispita činjenicu da država koje treba da postane njena članica, "najsramniji dan u svojoj istoriji slavi kao državni praznik".

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević je kazao da je od EU očekivao da će pred ulazak Hrvatske u tu zajednicu, ukidanje proslave akcije "Oluja" kao državnog praznika staviti na vrh zadataka koje bi ta zemlja trebalo da ispuni.

Reakcije državnih zvaničnika i političara povodom 17. godišnjice akcije "Oluja" možete pročitati ovde.

Proslavu Oluje u Hrvatskoj osudili su i predstavnici izbegličkih udruženja s ocenom da se ni posle 17 godina položaj Srba u Hrvatskoj nije mnogo promenio.

"Prošlo je 17 godina, ali položaj srpskog naroda za to vreme, nije se mnogo promenio", rekao je predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta poručio je da to udruženje od Srbije, Hrvatske, BiH i EU zahteva da se pitanja izbeglih i prognanih u ratovima devedesetih godina reše na civilizacijski način, jer je se bez toga ne može govoriti o trajnom miru poverenju.

Parastos nastradalima u "Oluji" održan je danas u Beogradu u crkvi Svetog Marka sa koje je patrijarh srpski Irinej poručio da opravdanja za takvo bezakonje i zločine koji su se desili sigurno nema. Parastos za srpske žrtve služen je i u hramu Svete trojice u Banjaluci.

Ministar rada RS Petar Đokić izjavio je da bi Hrvatska "trebalo da se stidi i u tišini obeležava dan kada je zločinačkom akcijom 'Oluja' proterala više od 220.000 Srba".

Sutrašnjoj centralnoj svečanosti povodom 17. godišnjice operacije "Oluja" u Kninu prisustvovaće i neki političari iz redova Srba u Hrvatskoj koji su prihvatili poziv predsednika Ive Josipovića da dođu na slavlje.

Poziv je tako prihvatio Veljko Džakula, rukovodilac nevladine organizacije Srpski demokratski forum, ali je odbio predsednik Srpskog narodnog veća i jedan od tri poslanika Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Milorad Pupovac.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Hrvatskoj zbog Oluje zabraniti ulazak u

Izvor: Akter, 04.Avg.2012

Lider JS Dragan Marković smatra da EU treba da zabrani Hrvatskoj da slavi akciju "Oluja", jer se radi o nezapamćenom genocidu posle Drugog svetskog rata

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.