Hrvatski za širenje EU u regionu

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski za širenje EU u regionu

Beograd -- Kao nova članica EU, Hrvatska u potpunosti podržava širenje EU na ostale zemlje u regionu, poručio je danas ambasador Hrvatske u Beogradu, Gordan Markotić.

On je, povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske, rekao i da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta njegove zemlje i dodao da se nada da će tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sledeće godine Srbija još brže nastaviti svoj put prema EU.

"Želimo kontinuirano unapredjenje odnosa sa svim susednim državama, kao i stabilizaciju i razvoj celog regiona, kroz integraciju u zajednički evropski prostor", naglasio je ambasador Markotić.

On je rekao i da su tokom protekle godine, odnosi izmedju Srbije i Hrvatske intenzivirani kroz brojne kontakte na svim nivoima i da se nada se da će se "još više pojačati ekonomska saradnja izmedju naših država, tim pre što su nam ekonomije kompatibilne".

"U narednom periodu nastavićemo da gradimo čvrste odnose saradnje, medjusobnog uvažavanja i partnerstva sa Srbijom. Na konstruktivan način, nastojaćemo da doprinesemo rešavanju otvorenih pitanja i nastavku prosesa pomirenja u ime bolje budućnosti svih nas", rekao je hrvatski ambasador.

Povodom katastrofalnih poplava u Srbiji i BiH, Markotić je podsetio da su hrvatska država, naročito hrvatski narod, pokazali veliku solidarnost prema svojim susedima i, kako je rekao, nesebično pomogli, iako su i sami bili pogodjeni ovom katastrofom.

"Upravo takvi trenuci pokazuju da možemo i te kako dobro da saradjujemo i pomažemo jedni drugima i u danima najvećih izazova", zaključio je ambasador Hrvatske.

Večerašnjem prijemu, koji je ambasada Hrvatske priredila u beogradskom hotelu "Crown Plaza", prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, kao i članovi diplomatskog kora, uz nastup hora "Josip Jelačić" iz Petrovaradina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.