Hrvatski dug prvi put pao na kvartalnom nivou

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski dug prvi put pao na kvartalnom nivou

Hrvatski javni dug je u drugom kvartalu ove godine iznosio 85,7% BDP, što je za 4 procentna poena ili 15,1 milijardi kuna (1,97 milijardi evra) više nego lane.

S takvim porastom duga Hrvatska se svrstala među članice Evropske unije (EU) s najvećim rastom udela javnog duga u BDP-u na godišnjem nivou, prenosi portal Seebiz, pozivajući se na podatke evropske statističke službe, Eurostat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ispred Hrvatske su samo Bugarska, s rastom za 8,1 postotni bod i Austrija sa rastom duga za 4,2 postotna boda.

Na kvartalnom nivou, međutim, javni dug Hrvatske je prvi put opao od 2012. godine i to za dva procentna boda, jer je na kraju marta taj odnos iznosio 87,7 odsto.

Javni dug Hrvatske iznosio je u drugom kvartalu 283 milijarde kuna (37 milijardi evra), što je za 5,5 milijardi kuna manje nego na kraju prvog tromesečja.

"Pad javnog duga na kvartalnom nivou nije iznenadjenje, jer je u junu država vratila deo kredita. Ali, već u julu je izdala nove obveznice u kunama, pa se u trećem tromesečju očekuje rast duga", rekao je za Seebiz makroekonomista u Erste banci, Alen Kovač.

On, takodje, očekuje da će javni dug nastaviti rast do kraja godine i da se približiti nivou od 90 odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatski javni dug prvi put pao na kvartalnom nivou

Izvor: Capital.ba, 23.Okt.2015

ZAGREB, Hrvatski javni dug je u drugom kvartalu ove godine iznosio 85,7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je za četiri procentna poena ili 15,1 milijardi kuna (1,97 milijardi evra) više nego u uporednom lanjskom periodu. Sa takvim porastom duga Hrvatska se svrstala među članice Evropske...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.