Hrvatska se nada da će usmeravati zemlje regiona ka članstvu u EU

Izvor: Southeast European Times, 01.Avg.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se nada da će usmeravati zemlje regiona ka članstvu u EU

Hrvatska se nada da će poslužiti kao politički i ekonomski most između Brisela i zemalja regiona.

01/08/2013

Kruno Kartuš i Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Osijeka i Beograda -- 1.8.2013.

Dok Srbija nastavlja na svom putu ka članstvu u EU, veća saradnja sa Hrvatskom pomoći će zemlji da ostvari svoj cilj, rekli su zvaničnici.

„Postoji mnogo načina >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da Hrvatska nastavi da nam pomaže, a o konkretnim aktivnostima ćemo se dogovoriti u najskorije vreme. Podršci se naročito nadam u harmonizaciji naših pravosudnih standarda sa standardima EU“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić za SETimes.

Očekuje se da Srbija u januaru počne pregovore o pridruživanju EU, koji sadrže 35 poglavlja, uključujući pravosudni sistem, obrazovanje i poreske propise.

Direktor srpske Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević kaže da Srbija treba da uči od Hrvatske, jer će morati da obavi isti reformski rad kao Hrvatska.

„U procesu pregovora sa EU mi se suočavamo sa istim stvarima koje je Hrvatska već obavila, što znači ta je to veoma značajno i veliko iskustvo koje nam može biti veoma korisno. Već je organizovano oko 30 seminara na tu temu i nastavićemo takvu saradnju“, kazao je Pajević za SETimes.

Hrvatski političari su više puta rekli da žele da pomognu Srbiji i drugim zemljama u regionu da ostvare evropsku integraciju.

Početkom 2010. godine na samitu zapadnog Balkana u Brdu, u Sloveniji, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor dala je liderima regiona CD sa preko 100.000 strana evropskih propisa. Hrvatska je uložila preko 8 miliona evra da sprovede izmene kojima se zadovoljavaju ti propisi.

„Apsolutno, Hrvatskoj je politički i ekonomski interes proširenje Evropske unije u regionu. Ono što susednim državama možemo da ponudimo jeste celi niz centara izvrsnosti, koji imaju praktična akademska i privredna znanja, iskustva naših institucija koje su svih ovih godina radile na pristupanju EU i iskustva mreža organizacija civilnog društva“, rekao je za SETimespredsednik odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora Daniel Mondekar.

Mondekar je dodao da Hrvatska sa svojim novim članstvom u EU može da bude politički i ekonomski most između Brisela i zemalja regiona.

„Već se govori o svojevrsnoj hrvatskoj kapiji, odnosno poboljšanju saradnje država članica sa ostalim državama Balkana. To je vrlo moguće prilikom korišćenja evropskih razvojnih fondova“, naglasio je Mondekar.

„Možemo dati praktične savete o tome kako formirati nacionalni odbor za pridruživanje EU, kako postići nacionalni konsenzus političkih stranaka, savete o usklađivanju zakona sa standardima EU. Tako naši susedi mogu izbeći zamke i greške koje smo mi imali“, objasnio je Mondekar.

Kako iskustvo Hrvatske može da ublaži prepreke na putu Srbije ka EU? Recite nam šta mislite ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.