Hrvatska problematično dete EU

Izvor: B92, 20.Jul.2013, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska problematično dete EU"

Zagreb -- Ispostavilo se da je Hrvatska problematično dete Evropske unije, ocenjuje bečki dnevnik "Kurir".

List ukazuje da su izgledi te najmlađe članice EU manje ružičasti nego što to vlada u Zagrebu prikazuje.

Takođe se navodi, da je, povodom proslave pristupanja EU, hrvatski statistički zavod DSZ izdao veliku brošuru u kojoj su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navedene sve oblasti, a najosteljivija oblast - budžetski deficit i zaduženost - prikazana je kroz podatke iz 2009. godine.

Eurostat, takođe, ne raspolaže aktuelnim pdoacima, jer je prva statistika po pravilima ove ustanove, planirana za 1. oktobar.

Portparol Eurostata Tim Alen objasnio je da su države članice tek posle pristupanja Uniji obavezne da svoje statistike dovedu u red. I portparol evropskog komesara Olija Rena, Simon O'Konor ističe da se Hrvatska precizno pripremila za pristupanje EU. Čim brojke budu postojale, Komisija će proveriti budžetski plan, naveo je on.

"Kurir" ukazuje da postoji razlog za brigu kada je Hrvatska u pitanju, jer je njena privreda četiri godine u padu, zaduženost skače ka granici od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, a i deficit bi mogao biti dosta veći od tri odsto, to jest oko četiri pocenta.

Odmah posle pristupanja, Hrvatskoj preti postupak zbog prevelikog deficita, ocenjuje list.

Stručnjak konsalting firme "Roland Berger" Vladimir Preveden kaže da hrvatska vlada, koja je na polovini svog mandata, pokušava da stvari predstavi mnogo boljim nego što one jesu.

"To je razumljivo i to rade mnoge vlade. U Hrvatskoj se tokom leta povećava optimizam jer sezonska nezaposlenost opada", konstatovao je on.

Preveden ne veruje da se mogu očekivati veća iznenađenja, jer je za Hrvatsku nadzor bio rigorozniji nego kod ranijih kandidata za članstvo.

"Međutim zemlja nije u nikakvoj povoljnijoj situaciji. Druge zemlje kandidati su pred prijem imale za jedan do dva odsto veći rast nego posle. Taj efekat Hrvatska nažalost nije imala, i zemlja se četiri i po godine nalazi u recesiji", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, konkurentnost u zemlji premala i preduzeća moraju naći snažnije strane partnere, a nerentabilne firme biti zatvorene. Što se turizma tiče, Preveden kaže da, iako je to najveći privredni sektor, on nije gotovo profitabilan.

"Noćenja rastu, ali prihodi opadaju od 2008. godine. Previše se polagalo u jeftini turizam. Neiskusni menadžeri još usred sezone smanjuju cene. Nedostaju i planovi, kako bi se regioni ciljano učinili interesantnim za goste", konstatovao je on.

Preveden je ukazao da su investicije između 2008. i 2010. drastično opale, za 92 odsto, te da nedostaju grinfild investicije, koje bi uspostavile proizvodna postrojenja.

On je ukazao da je hrvatska radna snaga, u poređenju sa ostalima, bila preskupa, a i pravni okvir je previše nesiguran.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.