Hrvatska odblokirala poglavlje 26

Izvor: VOA, 23.Dec.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska odblokirala poglavlje 26

Zvanični Zagreb deblokirao je pregovore Srbije i EU o poglavlja 26, a kako je objasnio šef hrvatske diplomatije Ivo Štir, potpisivanjem sporazuma o udžbenicima između ministra prosvete Srbije i predstavnika hrvatske manjine, stekli su se uslovi da Hrvatska povuče rezervu u vezi sa tim pitanjem. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Ivo Štir izjavio je da se danas potpisanim sporazumom između ministra obrazovanja Srbije i predstavnika hrvatske nacionalne manjine, reguliše sporno pitanje udžbenika. Takođe, Štir je najavio da će Hrvatska, u okviru poglavlja 23, pratiti ispunjavanje svih obaveza koje se tiču nacionalnih manjina. A šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je danas podsetio da su pre samo godinu dana svih 28 članica Unije postigle dogovor o otvaranju prvih poglavlja sa Srbijom: "I opet se svih 28 država članica saglasilo o otvaranju dva poglavlja i zatvaranju prvog poglavlja u decembru ove godine. Gledajući unapred, u sledeću godinu, očekujemo da se na ovom zaletu može graditi". Povodom hrvatske odluke da odblokira pregovore Srbije i EU, premijer Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio Hrvatskoj na toj odluci, uz ocenu da je to dobar potez i koji će doprineti boljim odnosima dve zemlje.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski "migovi" Srbiji otvorili vrata EU?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2016, 09:39

Posle ugovorene nabavke aviona i tenkova iz Rusije zvanični Beograd obradovala je vest iz Brisela, koja glasi da je Zagreb odblokirao otvaranje poglavlja 26, jer su se, kako navodi ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir, "stekli svi uslovi"...Ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir održao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.