Hrvatska čeka petak

Izvor: RTS, 07.Jun.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska čeka petak

Evropska komisija će u petak članicama EU predložiti završetak pregovora sa Hrvatskom. Ciljani datum pristupanja Uniji mogao bi biti 1. jul 2013. godine.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso preporučiće u petak zemljama članicama Evropske unije završetak pregovora sa Hrvatskom.

Hrvatska bi tako mogla da postane 28. članica Evropske unije 1. jula 2013. godine, jer će taj datum biti predložen kao ciljani datum pristupanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Mi smo pred ključnim trenutkom na dugom hrvatskom putu prema članstvu i verujem da će u tom pogledu u petak biti vrlo dobrih vesti", rekao je Barozo posle sednice Evropske komisije, koja je održana u Strazburu.

Očekuje se da će u petak Evropska komisija dostaviti Savetu EU nacrte pregovaračkih stavova za četiri poglavlja koja još treba da se zatvore - Tržišno takmičenje, Pravosuđe i temeljna prava, Finansijski i budžetski propisi i Ostala pitanja.

Prema diplomatskim izvorima, tim dokumentima, koje treba da prihvate zemlje članice, Komisija će predložiti da Hrvatska postane punopravna članica 1. jula 2013. godine.

Konačni dogovor o ciljanom datumu pristupanja mogao bi biti postignut pre završetka mađarskog predsedavanja Uniji 30. juna.

Zagreb, potom, treba da dobije jednoglasnu podršku 27 članica EU, od kojih su neke uzdržane prema proširenju, javlja Hrvatska radio-televizija.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je da nikada nije prestala da veruje da Hrvatska može da završi pregovore sa Evropskom unijom sredinom ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.