Hrvatska blokirala Srbiju, bez saglasnosti za Poglavlje 23

Izvor: Danas, 08.Apr.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska blokirala Srbiju, bez saglasnosti za Poglavlje 23

Beograd - Radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori Poglavlje 23, razgovori se nastavljaju, javlja RTS.

Pripreme za otvaranje poglavlja 23 su u zastoju, jer Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje. Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je ranije da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20 ili 21 juna.

Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije. Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Nakon toga EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i meseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno - odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

Polemika o stavu Hrvatske vodila se i među državnim zvaničnicima dve zemlje.

Na pitanje novinara o pretnjama iz Hrvatske, a koje se odnose na uslovljavanje podrške na putu Srbije ka EU, Vučić je juče rekao da šta god neko u okruženju radio, Srbija želi dobre odnose i dodao je da srpski brod sigurno plovi i tako će da nastavi.

Na pitanje koliko ima osnova "hrvatsko sprečavanje našeg ulaska u EU", Vučić je rekao da je zakon o kojem Hrvati govore donesen 2003. godine i da je na osnovu njega Srbija uhapsila odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici.

"Ne razumem uvek sve, a ako neko misli da tako treba da vodi politiku, ja to neću. Dok sam premijer još ovih 16-17 dana, takvu politiku nećemo voditi", naveo je premijer.

Vučić je izjavio, nakon što je Hrvatska odbila da Srbiji da saglasnost za otvoranje poglavlja 23 da neće nikog da zove, da moli i da na taj način ponižava zemlju. Neki očekuju da ćemo nekoga da molimo. Nijedan telefonski poziv neću da uputim. Nikoga nećemo da molimo i na ničiji ultimatum nećemo da pristanemo, jer imamo svoj obraz i svoju zemlju, rekao je Vučić na predizbornom mitingu SNS u Novom Sadu. On je poručio da Srbija neće da menja zakon, koji je dobar, zato što se to Hrvatskoj hoće. Zakleo sam se na Ustav Srbije, na vernost građanima i interesima ove zemlje. I zato danas možete da vidite nervozu kod mnogih, jer su mnogi očekivali, i u zemlji i van nje, da će izbori da im budu prilika da oslabe našu koaliciju i da posle toga mogu da upravljaju Srbijom "iz senke", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je ranije danas da Hrvatska očekuje da se Brisel izjasni o tome kako misli da ugradi kriterijume koje Srbija mora da ispuni u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine i obezbedi prava hrvatske manjine u Srbiji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.