Hrvatska 2013. godine u EU

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska 2013. godine u EU

Evropska komisija predložila je danas da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013. godine ukoliko Savet ministara odobri taj predloženi datum.

"Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Hrvatska je pregovore o pristupanju započela 2005. godine. Kako je saopštila Komisija, Barozo je rekao da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on.

Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške, ali fer"pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

"Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovođenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK predložila zaključenje pregovora s Hrvatskom

Izvor: EMportal, 10.Jun.2011

Evropska komisija predložila zaključenje preostalih poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013. ako Savet ministara odobri taj datum.

Nastavak na EMportal...

Hrvatska 1. jula 2013. ulazi u EU

Izvor: Press, 10.Jun.2011

28. članica - Evropska komisija predložila zaključenje pristupnih pregovora sa Hrvatskom, a ako Savet ministara to odobri, ta zemlja će za dve godine postati članica Evropske unije

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.