Hrvati ponovo šize: Srbi ne mogu da sude za ratne zločine - to je ludo!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ponovo šize: Srbi ne mogu da sude za ratne zločine - to je ludo!

"Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, pre svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije", izjavio je u petak hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da planira da poseti Srbiju.

- Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znači ispuniti kriterijume gde je osnovni među njima vladavina prava - rekao je Kovač prilikom posete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u januaru 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dve godine kasnije, jer su Nemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je kazao da "tada niko nije govorio o blokiranju", prenela je Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

- To je potpuno ludo - rekao je Kovač, navodeći da su "planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusedske odnose i za stabilnost Evrope".

- To je kao da je Nemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svetskog rata - kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susede u EU.

Prema njegovim rečima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle poseta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Linta: Besmislene Kovačeve optužbe

Izvor: RTS, 29.Apr.2016

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao besmislene optužbe hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača da su planovi o ratu devedesetih smišljeni u Srbiji i da zbog toga Hrvatska traži ukidanje srpskog zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine. Linta podržao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.