Hrvati moraju da se naviknu da su u EU

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvati moraju da se naviknu da su u EU"

Hrvatska, kada je reč o reformama, nema vremena za gubljenje i mora da se navikne da je članica Evropske unije. Nemamo vremena za gubljenje, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Izborne godine, kada je reč o zakonodavstvu, nisu jako produktivne i bilo bi mi drago da se ne ometa proces reformi - rekla je hrvatska predsednica u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Kako je prenela Hina, hrvatska predsednica je rekla da ne želi da nagađa o tome hoće li Hrvati u Bosni i Hercegovini glasnije tražiti sopstveni entitet unutar te države u slučaju neuspeha njenog približavanja EU. Ona je u intervjuu nemačkom listu istakla da podržava ustavnu jednakost  Hrvata sa Bošnjacima i Srbima u BiH.

- Suverenitet, teritorijalna celovitost i politička nezavisnost zemlje moraju se poštovati - rekla je Grabar Kitarović, uz tvrdnju da BiH ne funkcioniše dobro.

Ona, međutim, smatra da je u međuvremenu u Predsedništvu BiH vidljiv duh saradnje.

- Hrvatska će tu biti posrednik zajedno s međunarodnom zajednicom - poručila je.

Na konstataciju FAZ-a da je dolazak predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića na njenu inauguraciju u Zagreb znak pomirenja s Beogradom i pitanje može li to "poboljšati stanje u Sarajevu", Grabar Kitarović je rekla da to svakako utiče na stanje u susedstvu.

- Poseta predsednika (srpske) vlade bila je vrlo ohrabrujuća - ocenila je hrvatska predsednica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.