Hrana nam jeftinija nego u EU, ali su plate bedne

Izvor: BKTV News, 01.Avg.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana nam jeftinija nego u EU, ali su plate bedne

Ukoliko je verovati statistici Evropske unije, hrana u Srbiji je među najjeftinijima na Starom kontinentu. Kako pokazuju podaci Evrostata, statističkog zavoda EU, cene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u našoj zemlji su na 71 odsto evropskog proseka, a jeftinije je jedino u Albaniji, Makedoniji, Poljskoj i Bugarskoj.
Međutim, naša stručna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << javnost smatra da je takva statistika neupotrebljiva i nepotpuna ukoliko se u obzir ne uzme i sledeći podatak – da su plate u Srbiji gotovo najniže u Evropi.
Dok prosečna plata u Srbiji iznosi oko 400 evra, u Hrvatskoj je 730, u Sloveniji gotovo 1.000 evra, a u zemljama zapadne Evrope znatno više.
Da bi slika o cenama prehrambenih proizvoda i standardu građana bila potpuna, veoma je značajan i podatak da prosečna srpska porodica za hranu potroši 42 odsto mesečnog budžeta, dok se u razvijenim zemljama ta cifra kreće između 10 i 15 procenata.
Evropska statistika, osim toga, pokazuje i da su cene hleba, mesa i cerealija u našoj zemlji tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, alkoholnih pića na 78 odsto, dok su cene cigareta u našoj zemlji tek na 30 odsto evropskog proseka.
Međutim, u vodećim potrošačkim organizacijama informaciju da kupujemo najjeftiniju hranu u Evropi, smatraju provokacijom.
– Svake godine kada se pojave ti podaci Evrostata, kreće ista priča. Važno je reći da su oni samo jedna strana priče, a naša stvarnost je drugačija i bez podataka o standardu srpskih potrošača ništa ne znači. Ti podaci osim visina zarade, pokazuju i da su osnovne životne namirnice u našoj zemlji od početka krize poskupele u proseku 30 odsto, dok su cene povrća i pojedinih vrsta mesa porasle i do 80 odsto – napominje Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, dodajući da ovaj izveštaj Evrostata ne uzima u obzir podatak koliko građana Srbije uopšte nema redovne mesečne prihode.
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.