Hrana i piće najskuplji u Danskoj

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana i piće najskuplji u Danskoj

Brisel -- U zemljama Evropske unije su hrana, piće i cigarete najskuplji u Danskoj i Švedskoj, a najjeftiniji u Bugarskoj i Rumuniji.

U odnosu na EU na Zapadnom Balkanu najmanje para treba izdvojiti u Makedoniji, a i Srbija je osetno ispod proseka cena u EU.

Kako pokazuju podaci agencije za statistiku EU, Eurostat, u prošloj i početkom ove godine su hrana, piće i duvanski proizvodi u celoj Evropi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najskuplji u Norveškoj i Švajcarskoj, koje su uključene u Evropski ekonomski prostor zajedno s Evropskom unijom.

Norvežani moraju da plate čak 84 odsto više od proseka EU, a Švajcarci 54 odsto za hranu i bezalkoholna pića. U Evropskoj uniji su alkoholna pića najskuplja u Finskoj, a cigarete u Irskoj.

Rekorder po cenama alkoholnih pića i duvana u Evropi je Norveška, gde su ovi proizvodi skoro tri puta skuplji u odnosu na prosek u EU.

Hrana je za oko 40 odsto skuplja u Danskoj, za 25 odsto u Švedskoj, a samo malo iznad proseka za hranu treba da daju Nemci, Italijani, Španci i Grci, dok za prehranu manje od proseka u EU treba da daju Portugalci, Slovenci i Irci, a znatno jeftinija hrana je u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj i Hrvatskoj.

Skoro upola manje para za ishranu u odnosu na ono što daju u proseku žitelji EU, moraju izdvojiti Poljaci, Rumuni, građani Bosne i Hercegovine, Srbi i Albanci.

Hrana je više nego upola jeftinija u Bugarskoj i Makedoniji.

Za duvanske proizvode se daleko najmanje para mora dati u Albaniji, i to čak samo 27 odsto proseka cena cigareta u EU, u Srbiji je taj indeks 30 odsto, a u Rumuniji 34.

U Srbiji se bezalkoholna i alkoholna pića plaćaju po cenama od oko 80 odsto proseka u EU.

U analizi Eurostata se ocenjuje da su cene hrane, pića i duvana uglavnom niske u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se i da su razlike u cenama ovih proizvoda mnogo manje u zemljama zone evra nego u EU u celini.

Za hranu su najmanje razlike u cenama, a najveće za duvanske proizvode, pre svega zbog toga što su veoma različite akcize i dažbine koje primenjuju evropske zemlje na cigarete i duvan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrana i piće najskuplji u Danskoj

Izvor: Akter, 03.Sep.2013

U zemljama Evropske unije su hrana, piće i cigarete najskuplji u Danskoj i Švedskoj, a najjeftiniji u Bugarskoj i Rumuniji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.