Homen: U pripremi izmena zakona zbog lažnih azilanata

Izvor: Blic, 13.Maj.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: U pripremi izmena zakona zbog lažnih azilanata

BEOGRAD - Država neće krivično goniti pojedinačne slučajeve lažnih azilanata, već organizatore koji su im omogućili da odu u zemlje Evropske unije (EU), izjavio je juče državi sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Ministarstvo pravde je spremno za izmenu Krivičnog zakona zbog problema lažnih azilanata, ali bilo koje sankcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojedinaca sigurno ne dolazi obzir", rekao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Homen je objasnio da bi krivično gonjenje pojedinaca zapravo omogućilo dobijanje azila.

"U slučaju da neko iz Srbije, ko u zemljama EU zatraži politički azil i bude odbijen, pomene da će biti krivično sankcionisan u slučaju povratka u Srbiju, to bi bila osnova za dobijanje azila", kazao je on.

Prema njegovim rečima, krivično bi trebalo da budu gonjeni organizatori putovanja lažnih azilanata u EU, kao što su turističke agencije.

Homen je kazao da se čeka uporedna analiza koja bi trebalo da pokaže kako je krivično sankcionisan problem lažnih azilanata u EU, a koju bi trebalo da dostavi Kancelarija za evropske integracije, nakon čega bi se uradile izmene Krivičnog zakona.

Ministri EU podeljeni oko kontrole granica

Članice EU produbile su, tokom sastanka Saveta za unutrašnje poslove i pravosuđe, podele zbog načina na koji treba rešiti probleme sa ilegalnim imigrantima i prekograničnim kriminalom. Danska je ostala pri stavu da postavi carinske kontrole duž svojih granica, dok su Francuska i Italija najavile mogućnost ponovnog uvođenja pogranične kontrole. Nemačka je insistirala na tome da države članice ne smeju okrenuti leđa Šengenskom sporazumu. Kompromisno rešenje nađeno je u planu koji bi članicama EU omogućio da privremeno uspostave kontrolu unutrašnjih granica u slučaju velikog priliva imigranata. Konačnu odluku o ovom pitanju doneće šefovi država i vlada EU na samitu 24. juna.

Povezane vesti: Policija sprečila beogradske taksiste da prošvercaju Avganistance EK: Danska da objasni najavu uvođenja pograničnih kontrola Tanja Fajon: Srbiji preti ponovno uvođenje viza Slovačka takođe za zaoštravanje pravila Šengena Francuska bi da suspenduje Šengen zbog Libije i Tunisa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.