Hoće li Vučić doneti nemačko da?

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Vučić doneti nemačko "da"?

Beograd -- U Nemačkoj potvrđen sastanak Gvida Vestervelea i Aleksandra Vučića 20. februara. Da li će Srbija dobiti nemačko "da" još je neizvesno.

Naime, nemačko ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu je objavilo da će se Vestervele sastati s prvim potpredsednikom Vade Srbije.

Od ove posete Vučića, koji će govoriti i pred članovima Komisije za prinadležnosti EU, koja je centralno mesto evropskog delovanja Bundestaga, zavisi mnogo toga u vezi s dobijanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << datuma za početak pristupnih pregovora Srbije.

S nemačke strane, međutim, nema, ''glasnih'' znakova niti komentara predstojeće posete Vučića, za koga nemački mediji pišu da je ''novi, jaki čovek'' Srbije.

Za sada su to diplomatski uglađene i pomalo neutralne izjave da će ''u svetlu aprilskog izveštaja Evropske komisije'' o tome da li je Srbija ispunila preduslove za početak pristupnih pregovora uslediti i nemački stav.

Uprkos takvim, politički neutralnim izjavama, jedno je jasno - od stava Nemačke, kao centralne i najjače zemlje EU, koja je među prvim priznala Kosovo i tamo poslala svoj veliki vojni kontimgent, umnogome će zavisiti i evropska budućnost Srbije.

Osim s parlamentarcima i Vestervelom, Vučić bi u Berlinu, prema najavama iz Beograda, trebalo da se sretne i s nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom, ozbiljnim Prusom čije je organizacione sposobnosti hvalila i sama kancelarka Angela Merkel i da održi predavanje u fondaciji ''Boš''.

Pored Toga, Vučić bi, kako se očekuje, trebalo da se susretne i s kancelarkinim savetnikom za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom.

Hojzgen je političar koji se ne pojavljuje često u javnosti, ali za koga se veruje da od njega kreću ideje Merkelovoj. Za Hojzgena, slavljenog u diplomatskim krugovima, kaže se da je, verovatno, prva adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije, o Kosovu i EU.

Da li su tačne spekulacije da je Vučić naišao na Hojzgenovo razumevanje ne zna se, ali se zna da je upravo Vučić bio prvi čovek nove srpske vlade koji je posetio Berlin i da bi mogao biti čovek s kojim moćna Nemačka želi da razgovara.

U ''sendviču'' između ogromnih očekivanja od ove posete, javno i otvoreno iznetih sa srpske strane i političke uzdržanosti, pomešane s pruskom hladnoćom, sa nemačke strane, Vučić putuje u Berlin, gde se od njega očekuje da, poput pravog konzervativca, odbrani nacionalni interes, bez ''pucnja u sopstveno koleno'' i, istovremeno, obezbedi Srbiji evropsku budućnost, što je sve, osim jednostavnog i lakog zadatka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.