Hejg o novoj britanskoj spoljnoj politici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2010, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg o novoj britanskoj spoljnoj politici

LONDON -

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg najavio je promenu spoljne politike koja više neće gledati svet kroz prizmu tri "dominantna bloka" SAD, EU i Bliskog istoka, već će se usredsrediti i na građenje veza sa manjim zemljama i novim silama poput Indije, Brazila, Čilea i zemalja u razvoju, piše "Sandej telegraf".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg najavio je promenu spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politike koja više neće gledati svet kroz prizmu tri "dominantna bloka" SAD, EU i Bliskog istoka, već će se usredsrediti i na građenje veza sa manjim zemljama i novim silama poput Indije, Brazila, Čilea i zemalja u razvoju, piše "Sandej telegraf".

Reč je o ambicioznom planu i možda jednom od najvećih promena u spoljnoj politici poslednjih decenija, napominje britanski dnevnik.

Snažne veze sa SAD

Hejg, koji važi za jednog od glavnih pobornika snažnih veza sa SAD, ne odstupa od bliskih transatlantskih veza ali jasno stvlja do znanja da je potrebno graditi savez i sa zemljama koje dobijaju novi značaj na svetskoj pozornici i to u svim područjima od trgovine, obrazovanja i diplomatije do vojnih operacija.

Hejgov zadatak je da potvrdi status Britanije kao jednog od najvažnijih igrača na svetskoj političkoj sceni i kao zemlju pogodnu za biznis i ulaganja, ocenio je "Sandej telegraf".

U intervjuu nedeljnom izdanju "Telegrafa", Hejg je rekao da će tokom predstojećih meseci mnogi visoki funkcioneri putovati u Indiju što je, kako list navodi, jasan znak da Britanija odnose sa svojom bivšom kolonijom stavlja na vrh prioriteta.

Ovo će se dopasti evroskpticima unutar Konzervativne stranke i konačno označiti kraj Blerove politike i njegovog oslanjanja na SAD prilikom donošenja svih važnijih odluka, ocenio je "Sandej telegraf". Britaniji je za sprovođenje ove nove spoljne politike potreban snažan Forin ofis, koji će moći da na sebe preuzme njeno sprovođenje, iznosi se u intervjuu.

Popravljanje odnosa sa Rusijom

Jedan od Hejgovih spoljnopolitičkih ciljeva je i popravljanje odnosa s Rusijom, nakon zategnutosti u odnosima poslednjih godina, čemu ipak pristupa sa dozom opreza, piše britanski list.

"Nemamo mnogo iluzija o ovome ali verujemo da je u nacionalom intersu da vremenom popravimo odnose sa Rusijom," rekao je Hejg.

Pakistan ostaje vežna zemlja za Britaniju zbog borbe protiv terorizma ali "niza poslovnih i ljudskih veza" izmeju dve zemlje, iznosi se u tekstu. U svakom slučaju i bliski odnosi sa Vašingtonom ostaju prioritet, naveo je Hejg.

"Odnosi dve vlade su odlični na svim nivoima. Važno je lideri naše dve zemlje stvarima daju pravi ton posle nesreće sa Britiš petroleumom, koja predstavlja katastrofu," rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.