Harmonizacija zakona o saobraćaju sa EU

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harmonizacija zakona o saobraćaju sa EU

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će usvajanje predloženih zakona o vazdušnom saobraćaju i o plovidbi i lukama na unutrašnjiom vodama omogućiti harmonizaciju srpskog zakonodavstva sa evropskim standardima, što predstavlja ključni prioritet na putu zemlje ka EU.

Mrkonjić je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o vazdušnom saobraćaju, kazao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se njegovim usvajanjem obezbediti uslovi za ostvarivanje ustavne nadležnosti Srbije u oblasti vazduhoplovstva, kao i uslovi za obavljanje vazdušnog saobraćaja na teritoriji Srbije koji važe u zemljama EU.

"To podrazumeva primenu standarda bezbednosti i obezbedjivanja života putnika", rekao je ministar za infrastrukturu.

On je kazao da je predloženi akt dobra osnova za uspešno uključivanje Srbije u evropske i svetske integracione procese, kao i primenu medjunarodnih standarda, propisa i tehničkih pravila.

Predlogom zakona, kako je kazao, uredjeni su svi aspekti vazdušnog saobraćaja, što izmedju ostalog uključuje propisivanje pravila u vazdušnoj plovidbi i prevoz u vazdušnom saobraćaju.

On je naveo da su u predloženi tekst zakona unete primedbe i sugestije eksperata EU iz oblasti vazdušnog saobraćaja i dodao da je aktuelni zakon na snazi 12 godina, da je zastareo i da ograničava razvoj tog saobraćaja u Srbiji.

Tim zakonskim predlogom, kako je navedeno u obrazloženju Vlade Srbije, biće podignut nivo bezbednosti u vazduhoplovstvu, unapredjena vazduhoplovna industrija i stvorene nove pogodnosti za investiranje u tu oblast.

Otvoriće se nove tržišne mogućnosti za domaće avio-prevoznike, kojima će pod jednakim uslovima biti omogućeno da pristupe zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području, koje će, kako se očekuje, do kraja 2010. godine obuhvatiti 35 zemalja, sa više od 500 miliona potencijalnih korisnika.

Obrazlažući Predlog zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjiom vodama Mrkonjić je rekao da je njega neophodno doneti kako bi se postigla saglasnost pravnog sistema Srbije sa propisima EU u toj oblasti.

Tim predloženim aktom se, kako je naveo, u domaće zakonodavstvo implementira osam direktiva, uredbi i saopštenja EU iz oblasti plovidbe i lukama na unutrašnjim vodama.

Prema njegovim rečima, u prvom delu zakona, izmedju ostalog, uredjuje se materija koja se odnosi na bezbednost plovidbe i tok, vodene puteve i održavanje, a u drugom delu uredjuju se pitanja luka i pristaništa, njihov pravni status.

Mrkonjić je dodao da se zakon bazira na principu da su luke i pristaništa dobra od opšteg interesa i da kao takva treba da budu u javnoj svojini.

Aktom, koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada Srbije, inspekcijski nadzor se intenzivira i proširuje, što bi, smatra predlagač, trebalo da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za strane brodare.

Predvidjeno je i unapredjenje nivoa plovnosti medjunarodnih i medjudržavnih vodnih puteva - Save, Dunava i Tise, za šta je, prema proceni vlade, u tekućoj budžetskoj godini potrebno je izdvojiti 70 miliona dinara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Mrkonjić: Novi zakon o vazdušnom saobraćaju

Izvor: Blic, 05.Okt.2010

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas u Narodnoj skupštini da će novi zakon o vazdušnom saobraćaju omogućiti razvoj tog vida saobraćaja u Srbiji. ..Obrazlažući taj predlog zakona, Mrkonjić je poslanicima rekao da je važeći Zakon o vazdušnom saobraćaju iz 1998....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.