Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han i Džaferi razgovarali u Briselu o situaciji u Makedoniji

O situaciji u Makedoniji u četvrtak se razgovaralo i u Briselu. Tim povodom sastali su se komesar Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i novi predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi. Poruka je da EU izražava spremnost da sarađuje sa Makedonijom i da parlamentu mora da se omogući nesmetani rad.

: N1

Pre tačno nedelju dana, u neredima u makedonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Sobranju povrede je zadobilo više od 100 ljudi, među kojima je i lider opozicije Zoran Zaev. Upravo ti događaji bili su tema razgovora Džaferija i Hana.

Han je posle sastanka saopštio da je u razgovoru sa Džaferijem ponovljeno da EU snažno osuđuje događaje koji su izbili prošle nedelje u Sobranju, namerne napada, kako je Han to u saopštenju rekao, na poslanike i novinare i da EU neće tolerisati bilo kakvo ponavljanje takvih stvari i da to može značajno da utiče na evropske aspiracije Makedonije.

U Briselu kažu da su spremni pomognu Makedoniji na putu ka EU i pozdravljaju izbor Džaferija za predsednika parlamenta.

"Parlamentu se sada mora omogućiti da nesmetano radi. Od svih poslanika, uključujući opozicione, očekuje se da igraju konstruktivnu ulogu, a ne opstruktivnu i svi akteri moraju da se uzdrže od provokativnih izjava i akcija. Parlament mora biti forum za raspravu u ozbijnim izazovima s kojima se zemlja suočava i za pružanje potrebnih garancija u vezi sa daljim putem, u interesu svih građana i zajednica", rekao je Han.

Džaferi je odmah pisao predsedniku Đorđu Ivanovu, obaveštavajući ga da je parlamentarna većina podržala njegov izbor i da u roku od 15 dana mora da sazove sednicu na kojoj će se razmatrati predlog za novi kabinet premijera.

"Mislim da će Ivanov poštovati ustavni rok za davanje mandata. Mislim da su svi izvukli lekcije iz događaja u Sobranju od 27. aprila, a naročito oni koji su dali podsticaj ovoj situaciji, te da nikako ništa slično ne bi smelo da se ponovi", rekao je Džaferi.

Džaferi je objasnio i da je zastava Albanije koju je uneo u svoj kabinet, što je izazvalo snažne reakcije u Makedoniji, deo političkog programa albanskih stranka i da je u skladu sa Ustavom i zakonima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.