Han će pojačati pritisak na BG

Izvor: B92, 10.Sep.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Han će pojačati pritisak na BG"

Imenovanje Hana za novog komesara neće bitno uticati na evropski put Srbije osim što će pojačati pritisak da se spoljna politika uskladi s EU, kažu analitičari

Kako kažu analitičari u Briselu, Johanes Han će pojačati pritisak da se ubrzaju reforme.

Tobi Vogel, urednik uticajnog lista “Juropijan vojs” koji na engleskom jeziku izlazi u Briselu, smatra da imenovanjem Hana novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker želi da smanji politički, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pojača tehnički aspekt proširenja.

"Han je odličan tehnokrata, što se pokazalo dok je bio komesar za regionalnu politiku, ali mu nedostaje politički instinkt, koji je demonstrirao Štefan File”, rekao je Vogel za Tanjug.

On smatra da je naglašavanje tehničkog aspekta vidljivo i iz promene naziva resora iz “direktorat za proširenje i susedsku politiku” u “direktorat za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju”..

“Za Srbiju i Crnu Goru, koje su već u procesu pregovora o pridruživanju, praktično ništa se neće promeniti, jer je to u velikoj meri tehnički posao”, ukazuje on.

“S druge strane, zemlje kao Makedonija i Bosna i Hercegovina, čiji je napredak zamrznut, će se naći u nezgodnoj situaciji, jer je potreban politički impuls da bi otklonile blokadu”, upozorava Vogel.

Vogel, sem toga, podseća da će Han morati blisko da sarađuje s novoimenovanim prvim potpredsednikom EK Fransom Timermansom, kome je poveren i portfelj za osnovna prava i pravdu, kao i s novom šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

“Timermans će biti strog u procenjivanju rezultata reformi u Srbiji, a Mogerini će tražiti da se spoljna politika u što većoj meri uskladi sa EU, što između ostalog znači pridruživanje sankcijama Rusiji”, predviđa on.

Roza Balfur iz Evropskog centra za spoljnu politiku takođe kaže da promena komesara i naziva portfelja ne donosi ništa bitno za Srbiju.

“Promena naziva samo odražava činjenicu da u narednih pet godina, koliko traje mandat Komisije, neće biti prijema novih članica, ali proces se nastavlja”, kaže ona.

Balfur podseća da su svi instrumenti procesa proširenja ostali u novom direktoratu, tako da će dalji koraci Srbije ka pridruživanju ići uobičajenim tempom.

Ona, međutim, ukazuje na to da dosadašnji direktorat za proširenje sada ima zadatak i da formuliše politiku prema susedima koji nemaju status kandidata.

“Taj direktorat će se od sada mnogo više baviti zemljama kao što su Ukrajina i Sirija, tako da će administrativci imati manje vremena da se posvete kandidatima”, kaže Balfur.

Evropska komisija u novom sastavu, uključujući i Hana, počeće da radi 1. novembra, nakon što ga potvrdi Evropski parlament.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.