Han: Otvaranje poglavlja ubrzaće put Srbije ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Otvaranje poglavlja ubrzaće put Srbije ka EU

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han izjavio je, uoči sutrašnje posete Beogradu, da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, koje je najavljeno za sledeću nedelju, doneti novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije.

On je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini sledeće godine, ali je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

"Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično da potvrdimo ono što smo najavljivali - pre kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak jer će otvaranje poglavlja doneti novu dinamiku i ubrzati proces integracija", rekao je komesar Han.

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa sa Prištinom i primenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio da je takođe važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti sledeća.

"Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali građani Srbije ne treba da se brinu da će sada za sledeće poglavlje biti potrebne još dve godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja veka. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku", kaže komesar Han.

Kako je naveo, postoji uverenje kod svih da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "najbolji način da se bavimo pitanjima vladavine zakona, reforme pravosuđa ili slobode medija".

Prema njegovim rečima, u narednom periodu važno je otvaranje radnih mesta, a važne su i investicije, kao i da ekonomski razvoj bude u centru pažnje.

Han će se u Beogradu sutra sresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, liderima odborničkih grupa, predstavnicima srpskih medija i novinarima iz EU koji su u poseti Srbiji, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Komesar Han će se obratiti Narodnoj skupštini uvodnim izlaganjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Otvaranje poglavlja ubrzaće put Srbije ka EU

Izvor: Studio B, 09.Dec.2015

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han izjavio je, uoči sutrašnje posete Beogradu, da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, najavljenih za sledeću nedelju, doneti novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije...On je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje...

Nastavak na Studio B...

Han: Otvaranje poglavlja ubrzava evrointegracije

Izvor: B92, 09.Dec.2015

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, koje je najavljeno za sledeću nedelju, doneće novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije...To je izjavio komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han uoči sutrašnje posete Beogradu...On je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.