Han: Kina pravi trojanske konje od zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 27.Jul.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Kina pravi "trojanske konje" od zemalja Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u "trojanske konje" zemlje koje će jednog dana biti članice EU.
"Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta", rekao je Johanes Han za portal Politiko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Kako navodi evropski komesar, iako u poslednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatnost zbog Kine, koja ima značajna ulaganja u infrastrukturne projekte na tom području.
Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi stekao političku kontrolu nad zemljama koje teže pridruživanju EU, Han je podsetio da je auto-put u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.
"To je upravo slučaj sa čuvenim auto-putem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili, da kažemo, poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital", rekao je Han, upozorivši da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.
To će, ocenio je Han, biti jedan od najvećih izazova za Evropu.
Navodi da se slaže s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da bi Unija, pre planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka, ali naglašava da građani zemalja Zapadnog Balkana "imaju pravo da postanu građani EU" i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vreme.
Ističe da je Unija suočena sa izborom između "izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok".
Han je izrazio uverenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli da počnu tokom sledeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može da bude završen u roku od 14 meseci.
S obzirom na to da trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i samoproglašeno Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora, Han kaže da izdeljena politička struktura BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995, mora da se promeni, a kao jednu od velikih prepreka za Prištinu navodi odnos sa Beogradom koji, kaže, mora da se reši.
Han je napomenuo i da se vlast samoproglašenog Kosova u većoj meri oslanja na prihod od carina i da to mora da se promeni pre nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Zapadni Balkan je kineski "trojanski konj"

Izvor: Mondo, 27.Jul.2018

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u "trojanske konje" zemlje koje će jednog dana biti članice EU...Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić.."Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature...

Nastavak na Mondo...

Han: Kina pravi ‘trojanske konje’ od zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: JUGpress.com, 27.Jul.2018

BRISEL..(Aljazeera/agencije)..Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regiji…..Hahn upozorio da treba biti svjestan strateškog koncepta Kine i reagirati na adekvatan načinEPA..Evropski komesar za proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.