HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI NACIONALISTI I HOMOFOBI

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI NACIONALISTI I HOMOFOBI

ZAGREB - Hrvatski srednjoškolci nisu preterano skloni ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, iskazuju izražene nacionalističke i homofobne stavove, i prilično su politički nepismeni, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije GONG

ZAGREB - Hrvatski srednjoškolci nisu preterano skloni ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, iskazuju izražene nacionalističke i homofobne stavove, i prilično su politički nepismeni, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << GONG.

Prema rezultatima istraživanja među učenicima završnih razreda srednjih škola, samo 27,6 odsto ispitanih srednjoškolaca smatra da je tzv. Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila fašistička država, a 14 odsto se protivi oštrom kažnjavanju isticanja fašističkih simbola, prenosi Jutarnji list. Istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 999 učenika završnih razreda srednjih škola, pokazalo je i da se više od 40 odsto ispitanih protivi progonu hrvatskih vojnika zbog zločina u ratovima 1990-ih.

Osim toga, njih oko 40 odsto smatra da bi Hrvati u Hrvatskoj trebalo da imaju veća prava od drugih naroda. Gotovo polovina ispitanih, 49,2 odsto, protiv je ulaska Hrvatske u EU. I dok s jedne strane nisu konzervativni, jer, na primer, 62,5 odsto ispitanika smatra da muškarci i žene treba ravnopravno da dele kućne poslove, više od 45 odsto učesnica ankete misli da je homoseksualnost bolest, a samo 30 odsto da nije. Čak 64,3 odsto anketiranih srednjoškolaca reklo je da bi homoseksualcima zabranili javno nastupanje kako ne bi loše uticali na mlade, prenosi zagrebački dnevnik.

Prema navodima Jutarnjeg lista, uz takve primitivne stavove srednjoškolci su pokazali i visok nivo nepoznavanja političkog uređenja države. Istraživanje je pokazalo da je više od 40 odsto učenika završnih razreda srednjih škola uvereno da vladu vode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP). S druge strane, samo 17,6 odsto njih znalo da vladajuću koaliciju uz HDZ čine Hrvatska seljačka stranka, Samostalna demokratska srpska stranka i do nedavno Hrvatska socijalno-liberalna stranka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.