HRVATSKA OBELEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA OBELEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI

ZAGREB - Hrvatska danas obeležava Dan državnosti, 20 godina od kada je 25. juna 1991. godine Hrvatski sabor izglasao samostalnost zemlje, a u svetlu odluke Saveta EU o završetku pregovora sa Hrvatskom i očekivanom članstvu u Uniji od 2013. godine.

Nakon podužih pregovora između kabineta predsednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor prihvaćena je Josipovićeva ideja da se važnost 20-godišnjice proglašenja nezavisnosti naglasi svečanostima i u Zagrebu i u Vukovaru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Jutros su državne delegacije na čelu s predsednikom Ivom Josipovićem, šefom Sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor položile vence na Oltaru domovine iznad Zagreba i centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj.

U prisustvu državnog vrha održava se misa zadušnica (parastos) za sve poginule hrvatske branioce i žrtve rata koji služi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Posle svečane sednice vlade, u prisustvu Ive Josipovića i predsednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, sledi centralna svečanost u Vukovaru.

Posle  odavanja počasti hrvatskim žrtvama na Ovčari i Memorijalnom groblju u Vukovaru, Josipović, Bebić i Kosorova prisustvovaće promociji polaznika hrvatskih vojnih škola na kojoj će biti podeljene nagrade i priznanja.

Premijerka Kosor u Vukovaru ostaje i večeras, dok se Josipović vraća u Zagreb kako bi mogao biti domaćin svečanoj večeri i koncertu, kojima će prisustvovati i slovenački i mađarski predsednici.

Na večeru i koncert Josipović je pozvao i predstavnike vlade, Sabora, parlamentarnih stranaka, Ustavnog i Vrhovnog suda i pojedinih institucija kao što su Akademija nauka ili Zagrebački univerzitet koje, kako je rečeno iz Josipovićevog kabineta, imaju veze s hrvatskom državnošću.

Odluke Hrvatskog sabora o nezavisnosti 25. juna 1991. donete su nakon referenduma u maju 1991. koji su Srbi uglavnom bojkotovali, a na kome se preko 94 odsto izašlih građana izjasnilo da Hrvatska ne treba da ostane u Jugoslaviji. Dan posle su usvojene pomenute odluke hrvatske oružane snage pokušale su da isteraju Srbe iz banijske varošice Glina, pa su na mesto okršaja stigle jedinice JNA iz petrinjskog garnizona i uspostavile primirje između sukobljenih strana.

Zbog međunarodnog uverenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti nije se primenila odmah, nego je Brionskom deklaracijom to odgođeno na tri meseca. Moratorijum je istekao 8. oktobra 1991. kad Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslovenskim republikama i postaje samostalna i nezavisna država.

Nakon pobede šestočlane koalicije na izborima 2000. na predlog liberala Ive Škrabala nova vlast zakonom je odredila 25. jun kao državni praznik Dan državnosti.

Josipović odao poštu Tuđmanu i Račanu

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, povodom Dana državnosti, položio je vence na spomen-obeležja poginulim borcima, na grob prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana, na grobnicu Narodnih heroja i na grob premijera i lidera Socijaldemokratske partije Ivice Račana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.