Izvor: S media, 05.Maj.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA NA PRAGU EU: Uzbuna u prehrambenoj industriji!

Hrvatska prehrambena industrija je na nogama! Ukidanjem carina na hranu iz EU od 10 do 40 odsto, trgovci će police napuniti jeftinijom uvoznom robom. S druge strane hrvatska prehrambena industrija nema prostora za spuštanje cena da bi zadržali tržište.

A da stvar bude još gora, dok se najavljuje pojeftinjenje uvoznih proizvoda, hrvatski Dukat, Vindija i Meggle najavljuju poskupljenje mleka i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mlčnih proizvoda od 10 do 25 odsto, što pravdaju “vrtoglavim rastom ulaznih troškova, posebnoe energenata”.

Trgovački lanci u vlasništvu kompanija iz EU ušli su u oštru kampanju za privlačenje kupaca jeftinijom uvoznom robom pa poznavaoci prilika očekuju pomor hrvatskih kompanija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, pogotovu u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina, brašna, ulja, vina, šećera...

I ovaj mesec zaposlenost u industriji pala je šest odsto u odnosu na prošlu godinu, a te su grane dosad jedine odolevale krizi. Najveća će se bitka voditi za hranu, jer kod odeće i obuće nema značajnijih promena u carinskom režimu, dok su luksuzni proizvodi već pojeftinili od početka godine.

Država je ukinula 30 odsto poreza na luksuznu robu kao što su satovi, nakit, krznene bunde i slično, za koje se zasad odobrava 20 do 30 posto popusta tek na plaćanje gotovinom.



Četvrtina prehrambenih kompanije pred bankrotom


U trgovini igru zasad vode nemački i austrijski lanci Lidl, Kaufland i Interspar, dok se domaći lanci Konzum, Plodine i NTL još ne istrčavaju i "protivnapad" čuvaju za leto i jesen. Nakon jeftinijih sladoleda najnovija Lidlova ‘Unija niskih cijena’ donosi tako sniženja suhomesnatih proizvoda za 10 do 17 posto, upravo onih od kojih se Hrvatska dosad štitila visokim uvoznim carinama i do 40 posto.

Predsednik uprave Koestlina Krešimir Pajić uveren je da će 25 posto kompanija u prehrambenoj industriji bankrotirati, 25 posto promeniti vlasnika, a opstaće oni koji su ranije izašli na strana tržišta.

"Sledi nam primer Mađarske, u kojoj su ulaskom u EU cene hrane pale 30 do 40 odsto, što je u jednu ruku i dobro jer ljudi kod nas više neće kopati po kontejnerima", kaže Pajić komentirajući i najnoviju situaciju između Kraša i Kauflanda. Kraš je zatražio od ministara Linića i Jakovine da ga zaštite od izbacivanja njegovih proizvoda s polica tog trgovačkog lanca.



I sa visokim carinama uvozne robe bilo na pretek - šta tek dolazi?


Domaći proizvođači i inače očekuju da inspekcije kontroliše kvalitet uvozne robe.

"Kaufland je jači i od hrvatske države. Što im može jedan hrvatski ministar", pita Pajić ističući da se u domaćoj prehrambenoj i konditorskoj industriji, nažalost, sve svodi na to imaš li robu i kontakte da je prodaš ili nemaš.

U očekivanju još veće konkurencije na domaćem tržištu, u Koestlinu su srećni što su svoj izvoz povećali na 60 posot, jednako kao i varaždinska Koka, koja put do inotržišta gradi gotovo dva desetleća i lani je izvoz povećala dodatnih 7 posto. Ali činjenica je da će se, posebno u mesnoj i mlečnoj industriji, teško izboriti sa uvoznim proizvodima poput mesa i mesnih prerađevina, sireva koji su i uz visoke zaštitne carine preplavljivali hrvatsko tržište jer se nisu preduzimale nikakve druge mere da bi se smanjio uvoz.

(Večernji list)

Foto: Guliver/Thinkstock (ilustracija)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.