Grubješić u Dablinu na sastanku ministara EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić u Dablinu na sastanku ministara EU

DABLIN -

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić učestvovaće danas u Dablinu na sastanku ministara evropskih poslova svih zemalja članica EU, u nastavku diplomatske ofanzive Srbije za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

Tokom boravka u Dablinu, Grubješić će razgovarati s ministrima evropskih i spoljnih poslova svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja EU kako bi im još jednom potvrdila rešenost Vlade Srbije da nastavi da vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i sprovede unutrašnje reforme koje su definisane stavovima Saveta EU.

Ministarski sastanak organizuje Irska koja je 1. januara preuzela predsedavanje Unijom, a biće posvećen diskusiji o aktuelnim pitanjima u procesu proširenja EU.

Premijer Irske nedavno je istakao da će "verodostojna politika proširenja" biti među prioritetima irskog predsedavanja, dok je ministarka evropskih poslova Irske Lusinda Krejton, sa kojom se potpredsednica Grubješić već sastala u Beogradu, u trenutku preuzimanja predsedavanja EU najavila da je jedan od ciljeva njene zemlje da proces integracija dobije zamah, navodi se u saopštenju. "Irska se nada da će na kraju njenog šestomesečnog predsedavanja Evropskoj uniji biti u mogućnosti da predloži započinjanje pretprijemnih pregovora sa Srbijom", poručila je tada Krejton.

Tokom irskog predsedavanja biće obeležena i deseta godišnjica samita iz Soluna, na kojem je doneta deklaracija o posvećenosti EU evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana.

Višednevnu posetu evropskim zemljama Grubješićeva će završiti u Briselu, gde će se sutra obratiti članovima odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kome se očekuje rasprava o rezoluciji Evropskog parlamenta o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije je, pre Dablina, posetila Dansku i Veliku Britaniju.

Grubješić je izjavila, tokom posete Kopenhagenu, da Danska podržava što skoriji početak pristupnih pregovora Srbije i EU a u Londonu je od britanskog ministra za Evropu Dejvida Lidingtona dobila podršku za nastavak evropskog puta Srbije i dobijanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.