Građani Srbije sve ređe jedu meso

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije sve ređe jedu meso

Beograd -- Građani Srbije nekada su godišnje trošili 65 kilograma mesa, sada je ta potrošnja svega 34 kilograma. Kvalitetnije meso jedemo uglavnom za praznike.

S druge strane, u zemljama Evropske unije godišnje se potroši 41 kilogram mesa više nego kod nas.

Proizvodnja mesa je sa 600.000 tona pala na 450.000 tona. Početkom prošle godine u odnosu na isti period 2009. godine, broj goveda je za gotovo 64.000 grla bio manji, odnosno 6,4 odsto, a u štalama je i 25.200 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje krava i steonih junica.

Obori su u istom periodu ostali bez skoro 143.000 svinja, kao i 519.200 krmača i suprasnih nazimica.

Kod živine se registruje najveći pad proizvodnje od čak 11,7 odsto.

Srbija zaostaje i po potrošnji mleka za evropskim zemljama. Prosečno godišnja svaki stanovnik popije oko 56 litara, dok je u Evropi prosek 86 litara.

Stočni fond u Srbiji iz godine u godinu opada. Prema rečima dr Draga Cvijanovića, direktora Instituta za ekonomiju poljoprivrede, udeo stočarstva u poljoprivredi kod nas je oko 40 odsto, dok je u Belgiji duplo veći.

Cvijanović smatra da bi trebalo registrovati komparativne prednosti određenih područja in a osnovu toga usmeriti podršku države. Takođe, ističe Cvijanović, treba uspostaviti paritet u proizvodnji mesa i mleka kako bi se izbegle situacije poput onih da svinjsko meso bude na nivou pilećeg.

Prema njegovim rečima, neophodno je i da država maksimalno zaštiti domaću proizvodnju od trgovačkog lobija, koji uvozom jeftinijeg i nekvalitetnijeg mesa dovode srpske proizvođače u neravnopravan položaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.