Grabar Kitarović pisala čelnicima EU zbog gužvi na granicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2017, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović pisala čelnicima EU zbog gužvi na granicama

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU izazvala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

U pismu predsednicima Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan-Klodu Junkeru, hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsednica upozorila je da je evropska uredba o strožim kontrolama već u prvom slučaju primene, za vrijeme pojačanog broja prelazaka granice tokom Uskrsa, ukazala na nekoliko problema i da se boji da bi takvo postupanje tokom leta moglo negativno da utiče na dolazak gostiju u Hrvatsku i na njen turizam, prenela je danas agencija Hina.

Državljani članica EU, suočeni s uvođenjem sistemskih kontrola na granici Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu, stoji u pismu objavljenom na internet stranicama kabineta predsednice.

Ona je dodala da se pored toga između Hrvatske i Slovenije "stvorila prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama EU, a ne na onoj između dve države članice" dok je u isto vreme tokom praznika na granici sa drugom članicom EU Mađarskom nije bilo većih problema.

"Moram da naglasim da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše da uđu u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jeste. To je zaista apsurd", istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stav Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitovanim i iza nas".

Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska želi sa Slovenijom da izgrađuje što bolje odnose.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grabar Kitarović pisala čelnicima EU, žali se na Sloveniju

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU izazvala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.