Godinu dana nakon referenduma, počinju razgovori o organizacionim pitanjima pregovora o Bregzitu

Izvor: BKTV News, 19.Jun.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana nakon referenduma, počinju razgovori o organizacionim pitanjima pregovora o Bregzitu

Godinu dana od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU u Briselu danas počinju razgovori o organizacionim pitanjima pregovora, ali i o ključnim temema Bregzita koja se tiču prava građana, finansijskom poravnanju i granici između Severne Irske i Republike Irske.

O tome će danas, kako je najavljeno, u sedištu Evropske komisije razgovarati glavini pregovarač >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << EU Mišel Barnije i državni sekretar Velike Britanije za izlazak iz EU Dejvid Dejvis.

Pregovori o Bregzitu počinju tačno 362 dana od referenduma na kome su Britanci glasali o izlasku iz EU.

Uprkos spekulacijama o mogućoj promeni u stavu građana Britanije, ali i oslabljene britanske vlade, koje su podgrevale mogućnost ostanka Velike Britanije u EU zvanični London je pred današnji sastanak poslao jasnu poruku da ”Dejvis dolazi u Brisel na prve zvanične razgovore o izlasku iz EU misiji u cilju ispunjenja volje naroda Britanije”. Istovremeno glavni EU pregovarač Mišel Barnije kratko je poručio: ”Počinjemo.” Planirano je da se pregovori o razdruživanju završe za dve godine.

Postoji i mogućnost da se pregovori završe i ranije, ali i da se produže ukoliko na to pristanu svih 27 država članica EU.

Prvi sastanak glavnih pregovarača, njihovih zamenika kao i radnih grupa trebalo bi da traje od 11 časova pre podne do 18:30 časova za kada je predviđeno i obraćanje medijima Barnijea i Dejvisa.

U Briselu je najvljeno da će se tokom pregovora o izlasku Veleki Britaniej iz EU razgovori voditi na engleskom i francuskom jeziku, da će osnovni pregovarački tim biti tim Evropske komsiije koji će biti potpomognut radnom grupom diplomata iz svih 27 država članica.

Očekuje se da se dve strane na početku dogovore o strukturi pregovora odnosno da se razmotri predlog EU o četvorondeljnom cikuslu svake runde pri čemu bi se dve nedelje razgovaralo o pregovaračkim pozicijama, a zatim po nedelju dana pregovora i mogućeg dodatnog političkog usaglašavanja.

EU insistira da se prvo razgovara o tzv ”uslovima razvoda”, a tek onda o uspostavljanju novih odnosa.

Među osnovnim pitanjima razdruživanja je dogovor oko novca koji bi Velika Britanija trebalo da isplati na ime svojih obaveza koje proističu iz još postojećeg članstva u EU, a najčešće pominja suma je 60 milijari evra.

EU je takođe zainteresovana da se obezbede adekvatna prava i uslovi za građane zemalja članica Unije koji ostaju da žive i rade u Velikoj Britaniji, a kojih je preko 3,3 miliona. Ista prava važiće recipročno i za građane Velike Britanije koji će nastaviti da žive na teritoriji EU i posle Bregzita, a kojih je oko milion i po.

Sa duge strane zvanični London zainteresoban je za eventualni ostanak u carinskoj uniji i što bolje pozicije u daljem poslovanju i trgovini sa EU.

I EU i Velika Britanija se, za sada, bar deklarativno, zalažu za pregovore u duhu iskrene partnerske saradnje sa ciljem iznalaženja međusobno zadovoljavajućih rešanje prvog izlaska jedne zemlje iz članstva u EU.

Novi napad u Lodonu, ima mrtvih i povređenih, napadač uhapšen (FOTO)

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Počeo Bregzit! Prvo o uslovima "razvoda"

Izvor: Mondo, 19.Jun.2017

Godinu dana od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU u Briselu su počeli razgovori o organizacionim pitanjima pregovora, ali i o ključnim temema Bregzita koja se tiču prava građana, finansijskom poravnanju....Foto: MONDO, Mario Milojević..Pregovori o Bregzitu počeli su tačno 362 dana od...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.