Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gloser: Priznavanje Kosova preduslov za ulazak Srbije u EU

Nemački ministar za Evropu Ginter Gloser je po prvi put javno izjavio da je priznavanje nezavisnosti Kosova preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, navodi New Kosova Report.



Gloser je, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijom, izjavio da će se napredak svake zemlje u odnosu na EU meriti individualno.

"Čitav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Balkan će uskoro biti deo Evropske unije. Ipak, svaka zemlja će morati da ispuni određene uslove kako bi stekla pravo na članstvo u EU. Konkretno za Srbiju to znači da treba da treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, pa tek da dobije status kandidata za EU", istakao je nemački ministar.

"Uzajamno priznavanje nezavisnosti će u ovom slučaju biti preduslov za članstvo u EU", dodao je Gloser.

Nemački ministar za Evropu je rekao i da su pred kosovskim zvaničnicima brojni izazovi, naročito sređivanje teškog ekonomskog položaja stanovnika KiM. On je istakao i da će Nemačka, ali i ostale zemlje članice EU, pomoći Kosovu da se razvije u savremenu državu. U skladu sa tim, Gloser je napomenuo i da kosovske institucije treba da nastave sa implementacijom Ahtisarijevog plana i učine sve što je u njihovoj moći da u njih integrišu srpski narod.

"U proces integracije moraju biti uključeni i Srbi. Nadamo se da će nova Vlada Srbije učiniti korak napred i početi da sarađuje sa kosovskim političarima", rekao je Gloser.

Koha ditore: Soroš finansira lobiranje za nezavisnost Kosova

Predstavnici civilnog društva uskoro će, uz finansijska podršku Džordža Soroša i Kosovskog fonda za otvoreno društvo, započeti lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova, piše dnevnik "Koha ditore".

List navodi da za to postoji finansijska podrška Džordža Soroša i Kosovskog fonda za otvoreno društvo.

"U grupi koja će lobirati biće Veton Suroi, Bljerim Šalja, koordinator bivše Pregovoračke ekipe Kosova, Ljuan Šljaku, direktor Kosovskog fonda za otvoreno društvo, i Muhamet Mustafa, rektor Univerziteta 'Riinvest'", piše list.

Ta grupa će raditi na osnovu saveta i preporuka bivšeg međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija, njegovog zamenika Albera Roana i bivšeg posrednika EU u Pregovačkoj trojci Volfganga Išingera. S njima su se predstavnici kosovskih lobista sastali krajem juna u Beču.

"Tokom sastanka Ahtisari, Roan i Išinger su izrazili interesovanje da u okviru neformalne strateške grupe pomognu proces lobiranja", navodi "Koha ditore".

Šljaku je kazao da cilj grupe neće biti ubeđivanje državnih institucija da priznaju nezavisnost Kosova, već konkretne aktivnosti sa civilnim društvom i uticajnim ličnostima iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kako bi se pripremio teren da i državne institucije tih zemalja priznaju novu državu.

Krajem ove nedelje grupa će putovati u Jordan da bi se tamo susrela s predstavnicima civilnog društva i uticajnim ličnostima.

Šljaku je rekao da ta grupa, koja će se, kako je rekao, brzo proširiti, neće biti rivalska u odnosu na vladu, već da će to biti "partnerstvo sa vladom u lobiranju za priznanje nezavisnosti Kosova".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.