Glasnogovornica

Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasnogovornica

Nakon predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović, još jedna dama iz Evropske unije našla se poslednjih dana na tapetu kritika premijera Srbije Aleksandra Vučića. Reč je o Maji Kocijančić, portparolki Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, koja je za vikend izjavila da je iznenađena tvrdnjama premijera Vučića da EU i Davenport plaćaju BIRN da vode kampanje protiv srpske vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odlučno odbacivši te tvrdnje.

"EU podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje", navedeno je u saopštenju Kocijančićeve. Ona je navela da EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija. "Vlade bi trebalo da zauzvrat reaguju na kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše", navela je ona. Premijer Srbije oštro je uputio brz odgovor upitavši "gospođu Kocijančić" da li mu to ona zabranjuje da odgovara na pitanja novinara.

Maja Kocijančić srpskoj javnost postala je poznata tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine i mandata visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kojoj je bila portparolka. Upravo je ona bila ta koja je davala prve informacije javnosti o ishodima razgovora premijera Srbije i Kosova, pritom bila, i dalje je, veoma aktivna na društvenoj mreži Tviter.

Timu Eštonove pridružila se u martu 2010. godine. Kada su pojedini evropski mediji zamerili njenoj tadašnjoj šefici da nema običaj da javnosti precizno predočava svoje planove u vezi sa diplomatskim aktivnostima EU, odnosno da je "maltene nevidljiva", Kocijančićeva je rekla da "niko ne želi da od svega pravi veliki šou". Nakon odlaska Eštonove sa funkcije, Kocijančićeva je ostala portparolka njenoj naslednici Federiki Mogerini.

Maja Kocijančić je diplomirala političke nauke na Univerzitetu u Ljubljani, a magistrirala je u Briselu na temu međunarodnih odnosa. Profesionalnu karijeru započela je kao novinarka u prestonici Slovenije. Preselila se u Belgiju 2001, gde je kao novinarka u Slovenačkoj novinskoj agenciji (STA) počela da izveštava o temama u vezi sa EU i NATO. Portparolka Stalnog predstavništva Slovenije u EU postala je 2006, a kada je ta država u prvoj polovini 2008. preuzela šestomesečno, takozvano "rotaciono", predsedavanje Uniji, izabrana je za portparolku Predsedništva u Briselu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici EP i strani analitičari kritikuju retoriku Beograda

Izvor: Danas, 14.Jan.2015

Brisel, London, Berlin, Beograd - Poslanici Evropskog parlamenta i inostrani analitičari kažu za Danas da osuđuju oštar odgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića na saopštenje portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić, koja je odbacila njegove tvrdnje da EU pojedinim organizacijama plaća...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.