Izvor: RTV 5, 05.Maj.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Glasna” predizborna tišina? (video)

Predizborna tišina u različitim zemljama sveta ima i različit rok trajanja. Srbija se odlučila za 48 sati a u mnogim zemljama je taj period sveden na 24 sata. U Americi kao i u desetak zemalja Evropske unije stranke uopšte nemaju zabranu da do poslednjeg momenta na razne načine pridobiju glasače.
I pored zabrane i kod nas stranke ipak pronalaze razne načine da u poslednjim satima pred izbore  obezbede što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << više glasova.
Već je uobičajeno da stranke svoje članove SMS porukama podsete za koga treba da glasaju. Od gledalaca dobijamo informaciju da ih telefonskim putem uznemirava nasnimljen glas koji ih ubedjuje za koga treba da glasaju. Nije redak slučaj da se kako u redovnoj kampanji tako i tokom tišine dele razni pokloni, a najčešće prehrambeni proizvodi. Stranački aktivisti uglavnom noću raznose letke i lepe plakate.

I gradjani Niša smatraju da su za vreme tišene stranke ipak previše bučne.
Ipak i zakoni nisu precizni šta je sve kršenje predizborne tišine. To se može zaključiti i po različitim ocenama poznavalaca izbornih prilika. Ono u čemu se svi slažu je da zakoni još ne poznaju internet aktivnosti tokom predizbornog čutanja kao i već ranije zalepljene bilborde. Nije jasno u koju kategoriju spadaju plakati i stranački materijal.
Predrag Grgić predsednik Republičke izborne komisije, rekao je za 'Večernje Novosti’ da je deljenje stranačkih letaka, i predizbornog materijala tokom tišine, kršenje zakona. Za isti dnevni list Goran Karadžić, iz Republičke radiodifuzne agencije, kaže da je u Srbiji dva dana pre glasanja dozvoljeno lepljenje plakata, deljenje izbornog materijala i korišćenje promocije putem interneta, jer za ove vidove reklamiranja ne postoji zakonsko ograničenje.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.