Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparovič zahvalio sunarodnicima što su odani Srbiji

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič poručio je iz Kovačice da ta zemlja podržava što brži ulazak Srbije u Evropsku Uniju i zahvalio pripadnicima slovačke nacionalne manjine što su lojalni građani države u kojoj žive.



Predsednik Gašparovič je u Kovačicu, vojvođansko mesto koje su njegovi sunarodnici naselili još 1802, došao posle novosadskog Samita šefova država centralne Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kome je kao primarni cilj istaknut ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, za šta je, kao i za prevazilaženje svetske ekonomske krize, neophodna dobra regionalna saradnja.

Gašparovič je na konferenciji za novinare posle obilaska Kovačice rekao da Slovačka podržava i politiku Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, poštovanje međunarodnog prava i odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izražavajući zadovljstvo položajem nacionalne manjine Slovaka u Srbiji, očuvanjem tradicije, jezika i običaja, Gašparovič se sunarodnicima zahvalio i što su, kako je naglasio, lojalni građani Srbije i što se bore za napredak i razvoj svakog mesta u kojem žive.

Gašparovič, koji je nedavno započeo drugi predsednički mandat, posetio je Bački Petrovac ranije dok je bio poslanik u slovačkom parlamentu.

U Srbiji, prema popisu stanovništva iz 2002, živi oko 60.000 Slovaka, od kojih najveći broj u Vojvodini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.