Gasni front za Evropu?

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasni front za Evropu?

25.04.2014. -

Poljski premijer Donald Tusk ovih dana je dao izjavu na stranicama britanskog lista Fajnenšl Tajms. U članku napisanom specijalno za ovo izdanje, premijer Poljske je dao inicijativu da se u okviru EU formira nekakav energetski savez po ugledu na bankarski. Cilj je smanjenje zavisnosti od isporuka gasa iz Rusije.

Među konkretnim predlozima poljskog premijera je utvrđivanje jedinstvene evropske strukture za kupovinu gasa, izgradnja novih skladišta i razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neophodne infrastrukture. Prema njegovom mišljenju, EU bi mogla da preuzme na sebe do 75% troškova za izgradnju podzemnih skladišta gasa u zemljama koje najviše zavise od Rusije. Takvih je nabrojao najmanje 10. Između ostalog, sama Poljska najveći deo svojih potreba zadovoljava na račun ruskog gasa. Pored toga, u Tuskovom članku reč je o eksploataciji u zemljama EU uglja i gasa iz škriljaca, o neophodnosti traženja isporučilaca kompromovanog gasa van granica Evrope, na primer u SAD i Australiji.

Svoj doprinos razvoju inicijative gasnog fronta rešila je da da i Španija, koja je predložila EU da zameni ruski gas alžirskim, kojim se ona koristi već niz godina. Prema rečima predsednika kompanije Gas Natural Fenosa Salvadora Gabara Sere, ukrajinska kriza pruža Španiji šansu da se pretvori u gasnu kapiju za Evropu. Zvuči primamljivo. Nedostaje samo takva sitnica kao pristanak samog Alžira na uvećanje izvoza gasa i na postavljanje mreže snažnih gasovoda preko teritorije Španije u evropske zemlje.

U svakom slučaju, odgovore na svoje inicijative autori računaju da dobiju na samitu EU, koji će biti održan krajem juna u Briselu. Na njemu se planira razmatranje dugoročne energetske strategije EU, na čiju razradu je pozvao komesar EU za pitanja energetike Ginter Etinger. Eksperti, kao na primer vodeći analitičar finansijske grupe Brokerkreditservis Maksim Šein, suzdržano se odnosi prema gasnim inicijativama Varšave i Madrida.

- Ovde se ne može razmišljati političkim kategorijama – danas volimo Rusiju, sutra ne, danas se sa njom igramo, sutra ne. To je sve prolazno. Ali u dugoročnom pogledu od glavnog se ne sme odustupiti. Jasno je da Španija može da ponudi da se gas dobija iz Alžira. Ali kako da se on transportuje u Evropu? Tako da uvek treba polaziti od činjenica. Možda se pojavi vrlo mnogo nijasnoća koje će ove ideje jednostavno sahraniti.

Nemački profesor Maks Ote iz austrijskog univerziteta u Gracu posmatra problem šire:

- Ne radi se toliko o problemu isporuka gasa koliko o pogoršanju klime u Evropi, sve do konfrontacije. Posledice mogu da budu najrazličitije – pad poverenja prema ekonomiji, smanjenje investicija, nesigurnost u budućnost. To su vrlo opasni konjukturni i emocionalni rizici.

U kontekstu poziva na energetski savez protiv Rusije Gasprom je izjavio spremnost da uvećava isporuke plavog goriva u Evropu. Da li će ovaj glas čuti u situaciji, kako je rečeno u nedavnoj izjavi MSP RF, kolektivne rusofobske psihoze?

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: Flickr.com/Marco Guada /cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.