Garancije za 200 miliona evra kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garancije za 200 miliona evra kredita

U Vladi Srbije potpisana su dva ugovora o garanciji u okviru evropskog programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća. Tim ugovorom obezbeđene su garancije bankama da podrže više od 4 hiljade preduzeća u Srbiji sa 200 miliona evra kredita. Evropska komesarka za nova tržišta Elžbijeta Bjenkovski, razgovarala je i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ona je pozdravila ekonomske reforme i naglasila da je neophodno raditi na privatizaciji javnih preduzeća.

Srbija sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inteligentne i ambiciozne refome koje daju rezultate, izjavila je danas komesarka EU za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Elzbijeta Bjenkovska.

"Srpska ekonomija je prošle godine ostvarila rast veći od 2,5 odsto, što je rezultat vrlo inteligentnih i abicioznih reformi", rekla je Bjenkovska na panel diskusiji "Industrijska politika i razvoj MSP u procesu pristupanja Srbije EU", koju organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Delegacijom EU u Srbiji.

Srbija je za sada na dobrom putu, istakla je ona i dodala da je zadovoljna onim što je urađeno u njenom delokrugu rada.

Kako je rekla, Srbija je unapredila poslovno okruženje za poslovanje malih i srednjih preduzeća (MSP) i očekuje nas u tom sektoru sve veći rast.

Bjenkovska je istakla da je EU za Srbiju najveći trgovinski partner sa učešćem većim od 50 odsto.

"Trgovina EU i Srbije je u porastu, proslse godine je taj rast iznosio devet odsto. U periodu između 2005 i 2015. nivo ulaganja EU je bio oko 13 milijardi evra, što je 15 puta veći doprinos od drugih partnera", naglasila je evropska komesarka.

Prema njenim rečima, vrlo je prirodno da Vlada Srbije promoviše veću integraciju sa EU, jer zeli da vidi više invesitcija i zaposlenih u svojoj zemlji.

"Potrebna nam je otvorena Evropa i drago nam je što imamo otvorenu Srbiju. To je i u našem interesu", dodala je Bjenkovska.

Knežević: Evropa pomaže sektor malih i srednjih preduzeća

Evropska unija je do sada pomogla sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 500 milona evra povoljnih kredita, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je istakao da država, takođe, puno izdvaja za razvoj sektora MSP i priprema industrijsku politiku, što će doprineti da što pre zatvorimo pregovaračko poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu.

On je naveo u Privrednoj komori Srbije da je EU pomogla razvoj konkurentnosti MSP do sada sa više od 300 miliona evra i da su danas potpisana dva ugovora za COSME program vredan dodatnih 200 milona evra.

Čadež: Značaj industrijske politike

Predsednik PKS Marko Čadež je ukazao na značaj industrijske politike i razvoja sektora MSP za evropske integracije koji su, kako kaže, od suštinskog značaja za dalji razvoj naše ekonomije.

"Malo obraćamo pažnju na privrednu dimenziju tog procesa evrointegracija", kazao je Čadež.

Milenković: Konkurentna privreda ključni uslov za pristupanje EU

V.d. direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković je rekla da su tržišna ekonomija i konkurentna privreda neki od ključnih uslova za pristupanje EU.

Ona je podsetila da je poglavlje 20 otvoreno u februaru i da će se u narednom periodu pratiti primena strateških dokumenata iz oblasti.

"Ovo poglavlje ćemo relativno duže vreme pregovarati, zato što će se pratiti primena strateških dokumenata koje Srbija već ima i koje će usvajati u ovoj oblasti", navela je Milenković.

Veber: Privredne komore doprinose razvoju Evrope

Predsednik Evrokomore Ričard Veber je rekao da privredne komore mogu da doprinesu daljem razvoju Evrope.

"Mi preduzetnici treba da uzmemo EU u naše ruke i obezbedimo nove sisteme i nove usluge za razvoj privrede. Treba da radimo zajedno na rešavanju svih problema. Preduzetnici stvaraju Evropu", naveo je Veber.

Jovanović: Zadržati kvalitetne ljude

Generalni direktor holding kompanije "Moji brendovi" Andrej Jovanović je istakao da je najvažnije da zadržimo kvalitetne ljude u Srbiji.

"To je krucijalni momenat da bi ova privreda mogla da ide napred. Da bi se to desilo potrebna je velika podrška EU, vlade i lokalnih samouprava", naveo je on.

Jovanović je rekao da veruje da u Srbiji dolazi bolje vreme za privedu, kao i da se dobri privredni rezultati već vide kako u zemlji tako i u njegovoj kompaniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.