Izvor: S media, 03.Maj.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI SRBIJE ZA BRISELSKI SPORAZUM: Ubedljiva većina za odluku koja nas vodi brže u Evropu

Čak 60 odsto građana Srbije podržava odluku Ivice Dačića, predsednika Vlade Srbije, i Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade, koja bi dovela do bržih evropskih integracija Srbije, dok bi 23 odsto takav potez ocenilo kao prodaju nacionalnih interesa, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Strateški marketing.

Kako je istraživanje sprovedeno baš na dan parafiranja sporazuma Beograda i Prištine u Briselu 19. aprila, ovi rezultati zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predstavljaju odgovor na pitanje koliko građana podržava sporazum iz Brisela.

Za drugu veliku političku temu u aprilu - donošenje Deklaracije o ustavnoj zaštiti prava Vojvodine, koju je inicirala pokrajinska vlada - čak 45 odsto građana smatra da je reč o separatizmu, dok s takvom ocenom nije saglasno 32 odsto ispitanih. Međutim, političke teme ne zanimaju veliki broj ljudi, i to kaže 63 odsto anketiranih građana.



Nezaposlenost najveća briga građana


Zato je i glavna preokupacija i najveći problem građana nezaposlenost (76 odsto), a slede pitanja korupcije i malih plata i penzija (30 odsto), Kosovo (21 odsto), ekonomija (15 odsto), kriminal (14 osto), siromaštvo (12 odsto), poskupljenja (11 odsto)...

I pored ovakvih rezultata, 50 odsto građana ipak veruje da Srbija ide u dobrom pravcu, dok 33 odsto misli suprotno. Nešto veći procenat, 55 odsto, građana veruje da ova vlada može da popravi stanje u zemlji. Ali kada su konkretne teme u pitanju, onda stvari stoje ovako: najbolje ocenjena je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, daleko manju ocenu Vlada je dobila na temama kao što su evropske integracije, Kosovo, pitanja sudstva i zdravstva, dok je najmanju ocenu Vlada dobila na otvaranju novih radnih mesta i povećanju standarda.

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju danas bi glasalo 52 odsto anketiranih birača, dok bi 27 odsto građana bilo protiv, ali je nešto je manji broj, 48 odsto, onih koji veruju da je datum početka pregovora mnogo značajan za Srbiju. Da Srbija neće u NATO smatra 59,5 odsto građana, ali je primetno i da je takvih glasova iz meseca u mesec sve manje.

(Blic)

Foto: Beta, Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, Slobodan Miljević, DS

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.