GLIGOROV: KOŠTAĆE NAS NATEZANJE SA EU I SAD

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLIGOROV: KOŠTAĆE NAS NATEZANJE SA EU I SAD

BEOGRAD - Eventualno novo zahlađenje odnosa sa Evropskom unijom (EU) i SAD imaće nesumnjivu ekonomsku cenu, izjavio je ekonomista Vladimir Gligorov za  "Ekonomist magazin".

- Eventualna nova kolizija sa EU i SAD zbog stava Međunarodnog suda pravde (o Kosovu) dodatno će produžiti nejasan status Srbije, a investitori ne vole neizvesnost - rekao je Gligorov.

Prema rečima Gligorova, kada se sve sabere, ogroman je trošak pogrešne politike koja se vodi od 2001. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Gligorov je ocenio da je ogroman ekonomski trošak to što za 10 godina Srbija nije uspela da normalizuje odnose sa Evropskom unijom, ističući da bi sada bila na pragu EU da se sve vreme radilo na tome.

- I nije Srbija mnogo izgubila samo zato što svih tih godina nije mogla da koristi više novca iz evropskog budžeta, već i zato što je zbog neregulisanog odnosa sa Briselom tretirana kao zemlja sa većim rizikom - istakao je on.

Gligorov je naveo da bi Srbija uskoro mogla da se suoči sa rastom nelikvidnosti preduzeća i nenaplativih kredita banaka.

- Ključni, najteži problemi zbog krize tek predstoje, a zbog odnosa u vladajućoj koaliciji ne očekujem od Vlade da će, bez veće nužde, izaći s nekim konzistentnim ekonomskim programom koji će više voditi računa o dugoročnim potrebama privrede, a manje o jednoj ili drugoj lobi grupi - objasnio je Gligorov.

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kazao je da presudan uticaj na ekonomsku politiku u Srbiji imaju ministar ekonomije Mlađan Dinkić i presednik države Boris Tadić, sa svojim kabinetom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.