Fratini: Neophodno deblokirati S S P

Izvor: S media, 29.Jul.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Neophodno deblokirati S S P

Italija traži organizovanje samita šefova Vlada zemalja članica EU koje bi, zajedno s Vašingtonom, dale jasan i konkretan podstrek ulasku preostalih balkanskih zemalja u Evropsku uniju, izjavio je šef italijanske diplomatije Feranko Fratini.

U intervjuu za Novosti Fratini je istakao da Italija snažno podržava evropske integracione >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << procese zemalja zapadnog Balkana i da je zvanični Rim bio jedini sa "zapadne" strane, među članicama EU, koji je i pisano insistirao da se građanima regiona ukinu vize.

"Želeo bih da naglasim da u aktuelnom kontekstu, liberalizacija viznog režima predstavlja najefikasniji instrument kojim raspolaže EU da bi učinila konkretnijom evropsku perspektivu ovih zemalja", rekao je Fratini.

On je dodao da je liberalizacija viznog režima proces koji se odnosi na ceo region i imaće pozitivan odjek na sve ove zemlje.

"Isključena je svaka namera da se politički izopšte osobe koje žive na Kosovu i građani drugih zemalja, koji će uživati viznu liberalizaciju u periodu koji sledi", rekao je Fratini i ukazao da Komisija nastavlja razgovore sa srpskim vlastima da bi se našlo prihvatljivo rešenje za pitanje pasoša za Srbe koji žive na Kosovu.

Fratini smatra da će građani Srbije putovati slobodno Evropom, bez viza, počev od 1. januara 2010.

"Svi preduslovi su tu" rekao je Fratini.

On je istakao da je važno da Srbija uloži neophodne napore da bi se, do dana kada će Savet usvojiti preporuke, ostvarili svi referentni ciljevi utvrđeni mapom puta.

Italija je uvek podržavala nužnost za EU da održi aktuelnom evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, rekao je Fratini, navodeći da je stabilnost ovog regiona usko vezana s putem približavanja EU.

"Zbog toga je Italija, kao što dobro znate, predložila akcioni plan od osam tačaka, koji predviđa konkretne rezultate i mogući vremenski okvir usmeren da se zemlje

regiona ohrabre da bi napredovale u sprovođenju svojih procesa reformi."

Italija je, istakao je Fratini, u potpunosti angažovana na napretku svih aspekata integracije Srbije i ostalih zemalja regiona u evropskim okvirima.

On je podsetio da je u toj perspektivi, Italija predložila samit na nivou šefova vlada EU uz učešće SAD i zemalja zapadnog Balkana, koji bi trebalo da se drži sledeće godine, deset godina posle samita u Zagrebu kojim je započet proces približavanja Balkana EU, da bi se jasno dala podrška za priključenje zemalja kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna iAlbanija.

Italijanski šef diplomatije smatra da je neophodno da se pošalju konkretni signali Beogradu da bi se naznačio važan napredak koji je Srbija ostvarila u svom približavanju EU.

"Mogu vam reći da je za nas važno da se dođe do deblokade Prelaznog sporazuma. Italija je odlučno angažovana na tome da ubedi svoje partnere u EU koji nisu skloni odmrzavanju tog sporazuma", rekao je Fratini.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.