Fratini: Nadam se da će Srbija u februaru dobiti pozitivnu ocenu

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Nadam se da će Srbija u februaru dobiti pozitivnu ocenu

Donedavni šef italijanske diplomatije Franko Fratini izrazio je očekivanje da će u februaru ministri spoljnih poslova Evropske unije dati pozitivnu ocenu i Srbiji, i Crnoj Gori i da će u martu to potvrditi šefovi vlada Unije, naglašavajući istovremeno da je opasan osećaj zamora od proširenja EU.

Fratini je u intervjuu za agenciju Nova rekao da bi odluka suprotna njegovom očekivanju bila "veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korak unazad".

Za pozitivan ishod odluka u februaru i martu zalaže se i njegov naslednik na mestu ministra spoljnih poslova Italije, Đulio Terci, kazao je Fratini.

"Najgori scenario koji može da se zamisli za Srbiju je da, posle odlaganja prihvatanja kandidature za mart, to ojača ekstremiste koji ne žele ulazak u EU, a samim tim ih ne interesuje ni napredak Srbije", ocenio je nekadašnji italijanski ministar.

Prema negovim rečima, Balkan je strateški važan region za Evropu i bilo bi opasno protiviti se uključenju država sa tih prostora u EU, jer bi postojala opasnost da se one vrate u nacionalističku prošlost.

"Samo EU može da spreči povratak u nacionalističku prošlost. Ne činimo samo uslugu Balkanu tako što otvaramo vrata EU, već činimo uslugu nama samima", istakao je Fratini i dodao da poslednji događaji na Kosovu pokazuju da situacija može da se pogorša.

Bivši šef italijanske diplomatije je kazao da je zabrinjavajuće što Austrija i Nemačka stvaraju negativnu klimu u vezi sa daljim proširenjem Unije na balkanske zemlje, kao i da je osećaj zamora od proširenja u EU opasan i da to u državama na Balkanu stvara osećaj frustracije i neizvesnosti.

Povezane vesti: Fratini očekuje potpuno zadovoljavajući izveštaj EK Srbiji status kandidata za EU do kraja godine Simić: Srbija treba da se konsultuje sa EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPASAN OSEĆAJ ZAMORA OD PROŠIRENJA UNIJE

Izvor: Kurir, 13.Dec.2011

RIM - Donedavni šef italijanske diplomatije Franko Fratini izrazio je očekivanje da će u februaru ministri spoljnih poslova Evropske unije dati pozitivnu ocenu i Srbiji, i Crnoj Gori i da će u martu to potvrditi šefovi vlada Unije, naglašavajući istovremeno da je opasan osećaj zamora od proširenja...

Nastavak na Kurir...

DEŽER: O EU KANDIDATURI PONOVO U MARTU

Izvor: Kurir, 13.Dec.2011

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je Srbiji u Briselu priznat napredak u procesu evropskih integracija i da će se u martu ponovo razgovarati o kandidaturi za članstvo...Želimo da se proces proširenja nastavi, rekao je Dežer otvarajući skup "Religioznost...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.