Francuska vakcina firme Valneva  Dobra, ako ne i bolja od Astrazenekine

Izvor: B92, 02.Dec.2021, 19:50

Francuska vakcina firme Valneva " "Dobra, ako ne i bolja od Astrazenekine"

Evropska agencija za lekove saopštila je danas da je započela procenu vakcine protiv kovida 19 francuske biotehnološke firme Valneva, nedeljama nakon što je EU potpisala ugovor sa ovom kompanijom o isporuci vakcine.

Odluka da se započne analiza u realnom vremenu zasnovana je na preliminarnim studijama koje sugerišu da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitela na koronavirus, navodi se u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi Rojters.

Vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv kovida 19 kineskog Sinovaka, kao i francusko-britanska Sanofi /GlaksoSmitKlajn (GSK) i ona ruskog instituta Gamaleja takođe su pod revizijom EMA, koja ima za cilj da ubrza moguća odobrenja proučavanjem podataka čim oni budu dostupni.

Evropska komisija je prošlog meseca potpisala svoj osmi sporazum o vakcini protiv kovida 19, sa Valnevom, prema kojem bi kompanija trebalo da isporuči do 60 miliona doza vakcine tokom dve godine.

Valneva je u oktobru saopštila da je njena vakcina pokazala efikasnost "barem isto tako dobru, ako ne i bolju" od vakcine Astrazeneke, u ispitivanju u kasnoj fazi u kojoj su ove vakcine praćene uporedo, pri čemu je Valnevina vakcina imala znatno manje neželjenih efekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.