Fon der Lajen: EU nemoguće zamisliti bez Ukrajine

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 17:56

Fon der Lajen: EU nemoguće zamisliti bez Ukrajine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je nemoguće zamisliti budućnost EU bez članstva zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije

''Kada gledamo unapred, i zamišljamo kako će izgledati Evropa...Možemo li zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji su svi pod uticajem Kine i Rusije? Nemoguće'', rekla je Fon der Lajen u Madridu.

Govoreći zajedno sa premijerom Španije Pedrom Sančesom na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferenciji za medije, upriličene povodom španskog preuzimanja predsedavanja Savetom EU, ona je ocenila da je potrebno da se razmišlja o tome kako da te zemlje postanu članice EU. '

'Moramo početi da mislimo o tome kako da se postaramo da Evropa postane cela, da te zemlje budu deo EU. To su principi, i moramo da se time pozabavimo što pre, zato što je potrebno vreme da se takve stvari kompletiraju'', rekla je Fon der Lajen. Španski premijer Pedro Sančes istakao je da pitanje proširenja EU ''na stolu'', i da će se o tome razgovarati, kao i o drugim temama.

''Najvažanije pitanje na koje moramo da odgovorimo je kako vidimo EU u narednih četiri do 10 godina. Iz moje tačke gledanja, verujem da je potrebno da se još više federalizujemo, da obezbedimo više suvereniteta i više politika, da pronađemo zajedničke odgovore na pitanja'', rekao je Sančes.

Komesari EU sastali su se danas sa španskom vladom u Madridu, da bi razmotrili planove Španije za šestomesečno predsedavanje Savetom EU. Španski premijer Pedro Sančes započeo je predsedavanje Španije Savetom EU u subotu, posetom Kijevu, tokom koje je potvrdio podršku Unije Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ursula fon der Lajen: EU u budućnosti nezamisliva bez Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana

Izvor: Danas, 03.Jul.2023

Evropska unija u budućnosti je nezamisliva bez Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana, koji se ne mogu prepustiti uticaju Rusije ili Kine, izjavila je danas u Madridu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.