Finska spušta rampu za ruski gas

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 15:54

Finska spušta rampu za ruski gas

Finska planira da zabrani uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije 2025. godine, objavio je finski list Helsingin sanomat.

List navodi da je izvor te informacije tamošnji ministar za životnu sredinu i klimatska pitanja Kaj Mikanen.

Finska vlada mora da se povodom ovog pitanja konsultuje sa Evropskom komisijom (EK) i može da uvede zabranu uvoza samo na ograničeni vremenski period, prenosi Komersant.

Finska državna energetska kompanija Gasum i nadalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupuje minimalne količine tečnog prirodnog gasa od Rusije na osnovu dugoročnog ugovora koji ne podleže sankcijama Evropske unije.

U decembru su se Savet EU i Evropski parlament provizorno dogovorili o velikim ograničenjima za ruske dobavljače gasa.

Očekuje se da će pomenuta ograničenja stupiti na snagu na proleće, nakon čega će Finska izneti svoj predlog za zabranu ruskog LNG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.