Finska ratifikovala SSP

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska ratifikovala SSP

Helsinki ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, tako da je sada 22 zemlje ratifikovalo taj sporazum.

Finska je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, tako da je ukupan broj zemalja koje su to učinile povećan na 22, preneo je portal Euraktiv Srbija.

SSP, čiji se trgovinski deo već primenjuje u okviru Prelaznog trgovinskog sporazuma, treba da ratifikuje još pet zemalja članica EU: Rumunija, Holandija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvanija, Francuska i Belgija.

Ratifikacija se završava dostavljanjem takozvane ratifikacione note Savetu EU, što je do sada učinilo 20 zemalja članica, odnosno sve koje su ratifikovale sporazum, osim Nemačke. Finska je taj korak završila 21. oktobra ove godine.

Proces stabilizacije i pridruživanja je deo evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. Njegov centralni deo je postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ugovornog odnosa EU i zemlje koja teži članstvu, kao što je u integracijama zemalja drugih delova Evrope bio Evropski sporazum.

Ugovorni odnos treba da posluži za unapređenje saradnje, ali i lakše ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.