Finansiranje ključni problem za javne servise

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiranje ključni problem za javne servise

Javni servisi se u Srbiji i dalje se razvijaju, a u prilog tome govori činjenica da još uvek nije pronađen stabilan model njihovog finansiranja. Dok se to ne reguliše, uvek će biti političkog uticaja na njih, ali uprkos tome oni svoj program moraju da prave prema potrebama i interesima građana, koji bi trebalo da budu njihovi primarni kontrolori, neki su od zaključaka konferencije "Transformisanje javnih medijskih servisa jugoistočne Evrope na putu ka EU", koju su organizovale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RTV Vojvodine i Dojče Vele.

Pokretanjem novih kanala mađarski javni servis MTVA obezbedio je dvostruko veću gledanost u protekle tri godine. Još od 2002. ne finansira se kroz pretplatu, već iz državnog budžeta iz kojeg godišnje dobija oko 255 miliona evra.

"Krajem 2012. pokrenuli smo kanal za decu koji je već u prvoj godini postao najgledaniji dečji kanal u Evropi, a skoro smo uveli i sportski kanal. Tako smo kroz raznolikost programa, ali i smanjenjem kadra učinili da javni servis efikasnije funkcioniše iz godine u godinu", kaže Bognar Tibor sa mađarskog javnog servisa.

Nemački javni servisi finansiraju se kroz pretplatu koja u proseku iznosi 17 evra, dok jedino Dojče vele novac dobija iz budžeta. Parolu "u službi građana" ispunjavaju kroz predstavnike civilnog sektora u svojim programskim odborima.

"To su onda neki ti programski odbori u kojima sede predstavnici svih parlamentarnih političkih partija i predstavnici drugih organizacija društva, znači sindikati, crkve, sportska udruženja, udruženja osoba sa invaliditetom, omladinska udruženja i tako dalje", objašnjava Filip Slavković iz Dojče Velea.

Učesnici konferencije istakli su da javni servis nije obaveza već pravo građana, zbog čega pretplatu koja će se naplaćivati od sledeće godine mora biti prilagođena njihovom budžetu, ali istovremeno da bude u iznosu koji će javnom servisu obezbediti normalno funkcionisanje.

"Nije nikakva obaveza, već mogućnost da na pravi način ispolje svoje potrebe za informisanje, zabavom i svim onim stvarima što danas u svetu 21. veka u kome su mediji važan deo društva oni mogu da ispune kroz javni servis", naveo je generalni direktor Radio televizije Vojvodine Srđan Mihajlović .

RTV i RTS od naredne godine biće na velikom testu kako bi ispunile te obaveze s obzirom na to da još uvek nije jasno utvrđeno na koji način će biti finansirani.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je na konferenciji da će uvek biti političkih uticaja na javne servise, sve dok se ne obezbedi njihovo stabilno finansiranje.

Komentarišući poslednje najave da će pretplata od naredne godine iznositi 150 dinara, on je rekao da se nada da će to ipak biti veći iznos, ali da svakako tu obavezu građana treba prilagoditi njihovom budžetu.



128

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.