Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2016, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijska podrška Bugarske jugoistočnoj Srbije

NIŠ, BOSILEGRAD, DIMITROVGRAD

U generalnom konzulatu Republike Bugarske u Nišu potpisani su ugovori o projektnom finansiranju programa iz zemalja van Evropske unije.

Savet ministara Republike Bugarske  odobrio je finansijsku pomoć u oblasti saradnje za razvojne projekte koji su upućeni Ministarstvu spoljnih poslova od strane različitih institucija i organizacija u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Ukrajini, Moldaviji, i Vijetnamu  u vrednosti 208 261 evra. Više od pola sredstava, preko 320 hiljada evra, pripalo je Srbiji.

“U odobravanju projekata vodilo se računa o teritorijalnoj ravnoteži – po pet projekata dobili su Dimitrovgrad i Bosilegrad a jedan Niš. Ova sredstva odobrena su za predstavnike bugarske nacionalne manjine u jugoistočnoj Srbiji, ali i za sve ostale je više nego značajna. Poređenja radi, mogu da kažem da su u 2015. Godini finansirana samo tri projekta u regionu, u vrednosti od 92.965 leva. Zahvaljujući izdvojenim sredstvima ove godine će se pomoći implementaciji projekata u oblasti kulture, obrazovanja, privrede i socijalnog dijaloga, koji su veoma velikog značaja za razvoj jugoistočne Evrope, koji je naseljen Bugarima. Podrška razvoju ovog regiona, koji je nažalost među najnerazvijenim u vašoj zemlji, predstavlja znak dobre volje od strane bugarske strane To je i šansa za razvoj naših bilateralnih odnosa, koji  će se razvijati sve bolje, na radost naša dva bratska naroda, rekao je konzul Bugarske Edvin Sugarev.

Zavičajno udruženje Caribrod iz Niša dobilo je sredstva u visini 40 hiljada leva ( 20 hiljada evra) za širenje mreže kulturnih, informativnih  književnih aktivnosti u Srbiji.

“ U toku ove godine imamo nameru da napravimo kviz u saradnji sa televizijom Bellami u vezi sa poznavanjem multikulturnosti jugoistočne Srbije”, rekao je predsednik Udruženja Caribrod Alen Aleksov.

Sredstva za projekte dobili su udruženja iz Bosilegrada i Dimitrovgrada.

Gimnazija u Bosilegradu dobila je sredstva u vrednosti 6550 leva, dok se projekat “Omladinska onlajn platforma” Udruženja “Glas” Bosilegrad  finansira sa 23.763 leva. “Održivi razvoj I integracija kao faktor za tranziciju ka demokratiji I tržišnoj ekonomiji”, projekat Kulturnog centra Bosilegrad  finansiraće se sa 18.085 leva.

“ Od četiri koliko  smo predali, odobrena su sredstva za dva projekta u visini od 22.000 evra, čime smo veoma zadovoljni. Biće dosta posla ove godine”, rekao je Aleksandar Dimitrov, predsednik udruženja “Glas” iz Bosilegrada. Ovim projektima treba dodati još jedan za finansiranje aktivnosti KIC Bosilegrad u iznosu od 24.462 leva.

Sa predstavnicima udruženja i institucija danas su u bugarskom konzulatu u nišu potpisani ugovori o realizaciji.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.