File u Beogradu: Otvorimo zajedno vrata Evrope

Izvor: Studio B, 29.Mar.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File u Beogradu: Otvorimo zajedno vrata Evrope

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File poručio je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima da je Srbija na dobrom putu da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU ali da brzina pristupa zavisi od ispunjenja već poznatih obaveza.

Komesar EU za proširenje Štefan File pozvao je danas državne institucije Srbije da, sa povećanom agilnošću, sprovedu reformske procese koji su uslov za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pozitivno mišljenje o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU i poručio da će EU nesebično pomagati Beogradu da "otvori evropska vrata".

Obraćajući se na posebnoj sednici poslanicima Skupštine Srbije, File je istakao da je navodni zamor u proširenju EU samo mit i da je Srbija dobrodošla u evropsku porodicu.

On je, međutim, naglasio da približavanje EU "nije laka i udobna vožnja" i da je potrebna saglasnost političkih činilaca o ključnim i strateškim pitanjima, u čemu bi parlament trebalo da prednjači.

"Situacija nije, laka naročito kada rešavate toliko pitanja u tako kratkom roku, ali verujemo da to možete da ostvarite. U tom poduhvatu niste sami. Mi smo tu da vam ponudimo pomoć i da taj put pređemo sa vama. Ovo je naš strateški projekat -projekat dolaska Srbije tamo gde pripada - u porodicu EU. Nema prostora za sumnju, već samo za energiju i akciju", poručio je File, koji je poslanicima predočio osam prioriteta u procesu evrointegracija.

Prema njegovim rečima, mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU je prilika da se pređe na dalje korake u procesu pristupanja i u zajedničkom interesu Beograda i Brisela je da "Srbija postane dobra vest na polju proširenja u 2011. godini".

"Mišljenje Evropske komisije je prilika da se pređe na suštinski značajnu fazu, a to je status kandidata, a možda i datum za početak pregovora", rekao je File.

U tom procesu, kako je istakao, poseban značaj imaju takozvani politički kriterijumi, a to su reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, promena izbornog zakonodavstva, stvaranja uslova za efikasan rad regulatornih tela, regulisanje imovinskih prava i poštovanje ljudskih prava i sloboda.

"Ove reforme su hitne jer obezbeđuju funkcionalnu demokratiju i predstavljaju ono što nazivamo političkim kriterijumima. Ispunjavenje političkih kriterijuma je od suštinske važnosti za dobijanje pozitivnog mišljenja zato što svaka zemlja mora da je funkcionalna demokratija da bi EK dala pozitivno mišljenje o njenoj kandidaturi", kazao je File.

On je naveo i dva dodatna prioriteta koji će biti od značaja pri razmatranju kandidature Srbije, a to su regionalna saradnja i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, EU ceni pozitivan duh u kojem je pokrenut dijalog Beograda i Prištine, a porebno je uložiti i znatne napore u rešavanje problema izbeglica i raseljenih lica, odnosno njihovu inkluziju.

Kad je reč o neophodnosti pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, ona sa stanovišta EU, prema Fileovim rečima, nije samo međunarodna već i moralna obaveza.

"Saradnja sa Haškim sudom biće od ključnog značaja za zaljučke u okviru mišljenja Evropske komisije i odluku 27 zemalja članica", poručio je File.

File na konferenciji TEMPUS: Obrazovanjem ka članstvu u EU

Znanje i obrazovanje najvažniji su razvojni resurs civilizacije i među ključnima za realizaciju strateškog cilja Srbije - ulaska u Evropsku uniju, poručili su evropski komesar za proširenje Štefan File i predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju konferencije TEMPUS programa EU, koja je u Beogradu okupila predstavnike 50 zemalja.

Cilj tog projekta EU je modernizacija obrazovanja u partnerskim zemljama Unije, a prema rečima Filea - programi poput TEMPUS-a predstavljaju most između Brisela i Srbije.

Ističući značaj obrazovanja za realizaciju strateškog cilja Srbije, a to je ulazak u EU, File je rekao da "obrazovanje ima ključnu ulogu i u ekonomskom razvoju, a ovakvi programi stvaraju čvrste veze u saradnji i razmeni znanja između različitih zemalja".

Evropski komesar naglasio je da je Srbija danas vodeća zemlja u programu TEMPUS prema broju pokrenutih projekata i da je kroz taj program ostvarila pozitivan rezultat u smislu modernizacije obrazovanja.

Predsednik Srbije istakao je da je obrazovanje danas najvažniji razvojni resurs civilizacije, i da društva i zajednice koje ne ulažu u obrazovanje ulažu u vlastito zaostajane.

Po njegovim rečima, neulaganje u obrazovanje snižava standard građana i čini ih nekonkurentnim na tržištu rada, a od izuzetne je važnosti da mreža visokih škola odgovara potrebama privrede i da podstiče zapošljavanje - jer od toga zavisi dinamika razvoja društva i konkurentnost na međunarodnom tržištu rada.

"U središtu razvoja civilizacije je nauka, i razvoj TEMPUS programa i priključenje tom programu država koje su na obodu EU, ili nešto dalje, jeste jedna od najvažnijih strateških odluka kojom se pokazuje duboko promišljanje u EU o značaju zajedničke budućnosti", naglasio je Tadić.

Srbija se, kako je istakao, opredelila da nakon ostvarivanja članstva u EU učestvuje u programima koji se ne tiču samo dobrobiti EU, već i u programima koji se tiču civilizacije uopšte.

Ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović ocenio je da oblast visokog obrazovanja predstavlja jedan od najvećih potencijala i da Srbija nastoji da tu oblast unapredi i uskladi sa evropskim vrednostima.

"Obrazovanje bi trebalo da obezbedi brži društveno-ekonomski razvoj i transformaciju društva. Zbog toga Srbija nastoji da ovaj deo obrazovnog sidstema što više unapredi i uskladi sa evropskim vrednostima", rekao je Obradović.

Obradović je istakao značaj usvajanja savremene evropske tendencije u razvoju i unapređenju visokog obrazovanja, kako bi bila ostvarena zajednička "misija" - da mladi visokoobrazovani naraštaju ostanu u Srbiji, da se vrate u Srbiju i da svojim znanjem obezbede Srbiji brži razvoj i ravnopravno učešće u zajednici sa drugim evropskim narodima.

Obradović je podsetio i da su od 2001. i početka sprovođenja TEMPUS programa u našoj zemlji realizovana 102 projekta, dok se trenutno sprovodi 41.

"U sprovođenju reformi koje je Srbija preduzela na putu ostvarivanja evropskih integracija, znanje i obrazovanje predstavljaju jedan od ključnih resursa... Krajnji cilj je pripremljenost novih generacija za život u EU", istakao je ministar prosvete.

Učesnicima konferencije obratila se i direktorka Generalnog direktorata za razvoj i saradnju "Juropejda" pri Evopskoj komisiji Frančeska Moska, koja je rekla da je Unija prepoznala obrazovanje kao jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv siromaštva, za razvoj ekonomije.

TEMPUS je program EU koji za cilj ima modernizaciju visokog obrazovanja u partnerskim zemljama istočne Evrope, centralne Azije, zapadnog Balkana i mediteranskog regiona, uglavnom kroz projekte međuuniverzitetske saradnje. TEMPUS je pokrenut pre 20 godina, a od 2007. do 2013. godine izdvojeno je 200 miliona evra za 236 projekata.

EU će tražiti konkretne rezultate saradnje s Hagom

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da samo od Srbije zavisi kojom brzinom će nastaviti evropske integracije, a da će zemlje članice EU tražiti od Beograda konkretne rezultate saradnje sa Haškim tribunalom.

File je, posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, poručio da bi optuženi za ratne zločine trebalo što pre da budu privedeni pravdi.

Evropski komesar je ocenio da nije vreme za špekulacije o tome da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU - već je vreme da se ozbiljno pristupi reformama.

Đelić je istakao da će Srbija ispuniti sve sto je predviđeno akcionim planom i da je u narednim nedeljama i mesecima očekuje pravi "reformski zamajac".

"Ova godina je potencijalno istorijska za Srbiju i mi nećemo propustiti priliku", rekao je Đelić.

On je podsetio da je cilj Srbije dobro poznat - a to je da u decembru dobije status kandidata i datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Djelić je rekao da je sa Fileom razgovarao i o Dunavskoj strategiji, u kojoj učestvuje i Srbija, a trebalo bi da bude usvojena sredinom aprila na sastanku Saveta ministara EU u Luksemburgu.

Potpredsednik Vlade Srbije je, takođe, za 23. jun u Beogradu najavio održavanje konferencije o socijalnom uključivanju i inkluziji Roma.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović primila je danas komesara Evropske komisije za proširenje i evropsku politiku susedstva Štefana Filea, koji je ohrabrio Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.