File sutra u Beogradu

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File sutra u Beogradu

Beograd -- Evropski komesar za proširenje Štefan File posetiće sutra Beograd, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

File će sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o briselskom sporazumu Beograda i Prištine.

Komesar EU za proširenje trebalo bi da razgovara s premijerom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Kako je ranije najavljeno iz beogradske kancelarije Saveta Evrope, File će dan kasnije, u petak, u Beogradu učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konferenciji "Jačanje kapaciteta sprovođenja zakona i pravosuđa u borbi protiv korupcije u Srbiji".

Evropski komesar za proširenje izjavio je da su Srbija i Kosovo postigli istorijski dogovor i da se nada da će Evropski savet u junu Srbiji odobriti datum za pregovore o pristupanju EU, a Kosovu otvaranje pregovora o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju.

"Pozdravljam istorijski dogovor Kosova i Srbije", rekao je File nakon susreta sa zamenicom kosovskog premijera Mimozom Kusari i ministarkom za evropske integracije Fljorom Čitaku, i dodao da je njegova kancelarija spremna da pomogne u sprovodjenju dogovora. File je, na konferenciji za novinare u Briselu, izjavio da je se nada da će Evropski savet u junu usvojiti preporuke Komisije da je Kosovo spremno za pregovore o SSP, a Srbija o članstvu u EU.

"Diskusija koja se u ponedeljak vodila na sastanku Ministarskog saveta u Luksemburgu daje mi povod za optimizam", rekao je komesar. File je upozorio da se sada očekije da Kosovo i Srbija, ne samo što pre primene sporazum i ostale dogovore, nego da još intenzivnije rade na unutrašnjim reformama.

Upitan da prokomentariše izjavu španskog premijera da Madrid ni nakon sporazuma Prištine i Beograda neće priznati Kosovo, File je kazao da se odluke Saveta donose konsenzusom i da je "Kosovo sada čvrsto unutar glavnog toka evropskih integracija".

Čitaku je, govoreći o odnosima Kosova i EU, citirala čuvenu repliku iz filma "Kazablanka" "ovo je samo početak divnog prijateljstva", ali je dodala da je svesna da Kosovu predstoji mnogo vremena i napora na integracijama u EU. Ona je istakla da je dijalog Beograda i Prištine bio veoma težak, ali neophodan za Kosovo. "

Sporazum nije idealan, ali je najbolji za naše zemlje, za region i za EU", rekla je Čitaku i dodala da očekuje da komesar File poseti Beograd i Prištinu.

Španija je Evropskoj komisiji zajamčila da neće sprečiti sklapanje sporazuma Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, iako je španski premijer Manuel Rahoj ponovio da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

To proizilazi iz odgovora koji je danas dao evropski komesar Štefan File na pitanje novinara španske novinske agencije da li EU i Kosovo imaju garancije vlade u Madridu da SDpanija neće blokirati pregovore EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom.

Jer, kako je obrazloženo u pitanju, španski premijer je ponovo naglasio da Madrid neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iako je posle sporazuma o uredjivanju odnosa Beograda i Prištine Evropska komisija predložila početak pregovora s Prištinom o SSP-u.

I šef španske diplomatije Hose Manuel Margaljo je saopštio da vlada u Madridu ni u čemu neće promeniti svoj stava da ne prizna samoproglašenu nezavisnostu Kosova.

Španski izvori u Briselu su agenciji Beta preneli da Madrid tek treba da se jasnije opredeli o mogućnosti da se u budućnosti ustanovi prvi ugovorni odnos EU s Kosovom, iako sporazum Beograd-Priština ni na koji način ne znači posredno ili neposredno priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Štefan File sutra u Beogradu

Izvor: Studio B, 24.Apr.2013

Evropski komesar za proširenje Štefan File posetiće sutra Beograd, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. File će sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o briselskom sporazumu Beograda i Prištine...Komesar EU za proširenje trebalo bi da razgovara sa premijerom Dačićem i potpredsednikom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.