File nije tražio prestanak protesta Albanaca u Makedoniji

Izvor: Blic, 16.Maj.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File nije tražio prestanak protesta Albanaca u Makedoniji

Brisel - Evropski komesar za proširenje Štefan File nije tražio da albanski demonstranti obustave proteste u Skoplju, izjavio je danas Fileov porparol Peter Stano.

- File nije uputio takav poziv - rekao je Stano demantujući natpise iz makedonske štampe da je organizatorima demonstracija poručeno da prestanu sa protestima.

Stano je podsetio da je kancelarija EU u Skoplju u ponedeljak izdala saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojim je pozvala sve da "poštujući slobodu okupljanja svoj stav izražavaju mirno, i da puste da istraga teče svojim tokom".

Protesti su usledili nakon hapšenja grupe etničkih Albanaca pod optužbom da su iz verskih pobuda hladnokrvno pobili grupu od pet Makedonaca koji su bili u ribolovu kod Skoplja.

Organizatori demonstracija, na kojima je bilo napada kamenicama na policiju i vladine zgrade, tvrde da su optužbe montirane i usmerene na satanizaciju albanske zajednice u Makedoniji.

- Komesar File je još ranije pozvao sve političke faktore da ne čine ništa što bi moglo da podigne međunacionalne tenzije u Makedoniji - rekao je Stano.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.